Gündem

AB’den Bosna Hersek Kararı: Üyelik Müzakereleri Başlıyor

Avrupa Birliği, Bosna Hersek'le üyelik müzakerelerine başlama kararı aldı. Bosna Hersek, üyelik başvurusunu 2016'da yapmıştı.
22 Mart 2024
AB'den Bosna Hersek Kararı: Üyelik Müzakereleri Başlıyor @shutterstock

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, Bosna Hersek ile katılım müzakerelerine başlama kararı alındığını duyurdu.

Gündem | 5 Mart 2024 Almanya’dan Bosna Hersek Açıklaması: “AB’ye Girmesini İstiyoruz” 5 Mart 2024

Michel, Brüksel’de düzenlenen AB zirvesi sürerken X hesabından açıklama yaptı. “Yeriniz Avrupalı ailemizde.” ifadesini kullanan Michel, “Bugünkü karar AB yolunuzda ileriye doğru atılmış önemli bir adımdır. Halkınızın istediği gibi Bosna-Hersek’in istikrarlı bir şekilde ilerlemesi için sıkı çalışmanın devam etmesi gerekiyor.” mesajını paylaştı.

Batı Balkanlar politika değişikliği

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 12 Mart’ta Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda yaptığı açıklamada, Komisyon’un, Bosna Hersek ile katılım müzakerelerinin başlatılmasını tavsiye etme kararı aldığını bildirmişti.

Von der Leyen, son dönemde AB’nin Batı Balkanlar’a yönelik politikasında değişikliğe gittiğini ifade ederek, “Batı Balkanlar’ın bize yaklaşmasını beklemenin yeterli olmadığını anladık. Kapının açık olduğunu söylemek yeterli değildir. Biz de sorumluluk almalı ve AB’ye giden yolda mümkün olan her şekilde destek vermeliyiz.” diye konuştu.

2022’de aday ülke statüsünü aldı

Bosna Hersek’in en büyük dış ticaret ortağı olduğunu söyleyen Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Bosna Hersek’in AB’ye bir bütün olarak girmesini istediklerini söylemişti. Bosna Hersek, üyelik başvurusunu 15 Şubat 2016’da yapmış, aday ülke statüsünü 15 Aralık 2022’de almıştı. (aa,c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş