Yazarlar

Öfke Kontrolü

Sevme, sevinme, üzüntü, şaşırma gibi öfke de temel bir duygudur. Çocuk öfkelendiğinde kızarır, kalbi hızlı atabilir veya ağlama krizleri de yaşayabilir. O an için doğal bir süreçtir.
06 Mart 2020

Çocuğumun kedimize defalarca zarar verdiğini gördüm. Öfkelenip kuyruğunu çektiğini veya tekme attığına şahit oldum. Uyarmama rağmen kediye karşı davranışları değişmedi.

Sevme, sevinme, üzüntü, şaşırma gibi öfke de temel bir duygudur. Çocuk öfkelendiğinde kızarır, kalbi hızlı atabilir veya ağlama krizleri de yaşayabilir. O an için doğal bir süreçtir.  Bu süreç çocuğa ve yaşına göre değişebilir. Örneğin bir bebek bir şey istediğin de ağlayarak ona ulaşmaya çalışır. Acıkır, ağlar ve annesi onu besler. Böylece ses çıkararak etrafındaki insanları hareket hâline getireceğini anlar ve buna da alışır. Karşılık bulamadığı zaman da ağlamaya devam eder ve bu bir kızgınlığa dönüşür.  Çocuklar büyüdükçe öfkeli davranışları yapmak istedikleri bir şeyi yapamadıklarına veya istemediği bir şeyi yapma durumunda kaldıklarında gösterir. Bunun haricinde çocuklar yorulduklarında, aç olduklarında veya anlık bir duygu yaşadıkların da öfkeli davranışlar sergileyebilir. Özellikle anlaşılmadığını ve  duyulmadığını düşündüğü anlarda öfke duygusunu gösterir hatta öfke krizi geçirebilir.

Bu durumlarda çocuğun öfke duygusuna karşılık olarak tepki vermek onun kızgınlığını ve gerginliğini artırır.  Kriz anı geçtikten sonra konuşarak yaşadığı duyguyu anlamaya çalışabiliriz. “Niye öyle yapıyorsun?” sorusundan ziyade, “İhtiyaç duyduğun şeyin ne olduğunu biliyor musun?” veya “Bu durumda iyi gelecek bir şey var mı?” gibi sorularla çocuğunuzun iç dünyasına girebilirsiniz.

Sizin durumunuzda özel olarak kedinin çocuğunuzla ve sizinle olan münasebetlerinizi gözlemlemeniz gerekir. Öfkesini kediye karşı gösterdiğinde sesini yükseltmektense göz kontağı kurup iletişime geçmeye çalışın. Öfke duygusunun arkasına size karşı bir maddi talep var ise karşılık vermemeye çalışın. Ağlayarak veya kızgınlığı karşısında taleplerine karşılık verilirse bunu alışkanlık hâline getirir ve duygulara farklı anlam yüklemeye başlar. Bu tarz davranışları gördüğünüzde çocuğunuzla ortak paylaştığınız ortamları ve geçirdiğiniz zamanı artırın. Temel bir duygu olan öfkenin arkasında “Beni görün.” talebi vardır.

Pin It on Pinterest

Paylaş