Çocuklar Namaza Kaç Yaşından İtibaren Alıştırılmalı?

Çocuklar Namaza Kaç Yaşından İtibaren Alıştırılmalı?

Çocuklar namaza kaç yaşından itibaren alıştırılmalı? Çocukların namaz kılması hususunda 7 ve 10 yaşına vurgu yapılıyor. Bu yaşlardaki çocuklar henüz sureleri ezberlemiş değiller, akil bâliğ olmayan çocuklar kılmadıkları namaz için sorumlu olurlar mı?

Namaza başlama hususunda çocukların alıştırılması önemlidir. Peygamber Efendimiz (a.s.)’dan bizlere gelen rivayetlerde 7 yaşından itibaren çocukların namaz kılmaları hususunda uyarılmaları, 10 yaşına geldiklerinde de namazı kılmıyorlarsa biraz daha sert bir şekilde uyarılmaları tavsiye edilmektedir. Aslında 7 yaşından sonraki dönem, çocukların artık iyiyi kötüden, az çok hayırı şerden ayırt edebildikleri çağdır. Biz bu çağa temyiz çağı, yani çocuğun söylenenleri eksiksiz anlama ve cevap verme kabiliyetini kazanma çağı diyoruz. Bu çağa ulaşan çocuklara en aşağı seviyede de olsa ilmihal bilgilerini vermek gerekir. Bu cümleden olarak, iman esasları, namazla ilgili sure, dua, farz, vacip ve sünnet gibi bilgiler çocuğa öğretilmelidir. İslam’da ibadetlerden sorumlu (mükellef) olma çağı büluğa erme çağıdır. Büluğ çağına ermemiş olan çocuklar ibadetleri yerine getirmekle mükellef olmazlar. Ama erken yaşlarda ibadete başlatılırsa mükellef olma çağına hazırlık yapılmış olur.

Çocuklar Namaza Kaç Yaşından İtibaren Alıştırılmalı

Büluğ çağı erkek ve kız çocuklarına göre farklılık arzeder. Erkek çocuklarda büluğ çağı, iklim farklılıkları da göz önüne alındığında 12-15 yaş arası; kız çocuklarında 9-12 yaş arasıdır. Büluğa ermenin emareleri ise, erkek çocuklarda ihtilam olma ve inzal vaki olmasıdır. Kız çocuklarında ise, yine ihtilam olma veya hayız görmeleridir. Şayet bu emareler oluşmazsa İslam âlimlerinin genel kanaati hem erkek hem de kız çocuklarının 15 yaşını tamamlamış olması onların büluğa erme çağıdır. 

Büluğ çağına ermemiş mümeyyiz olan çocukların yapmış oldukları ibadetleri sahihtir ve geçerlidir. Ancak ibadetleri yerine getirme noktasında onları zorlayıcı bir baskı olamaz. Namaz ve benzeri ibadetleri yapmaları noktasındaki talepler ise onları İslami hayata alıştırmak ve bir nevi terbiye ve edeplendirme anlamına gelir. Örneğin kılamadağı namazlar uhdesinde borç olarak kalmaz. Başlayıp ta bitiremediği bir namazı iade etmesi veya başladığı namazı sonuna kadar götürmesi gerekmez. Halbuki mükellef olan birisi başladığı ibadeti hitama erdirmek veya kılamadığı namazlarını kaza etmek zorundadır. Peki çocuklar namaza kaç yaşından itibaren alıştırılmalı?

Dolayısıyla çocuklar 7 yaşından itibaren namaza alıştırılmalı, bundan önce bazı kısa sureler, namaz dua ve tespihleri onlara öğretilmeli; böylece Müslümanca bir hayat yaşamaya hazır hâle getirilmelidirler. Ama büluğ çağından önce yapamadıkları ibadetlerden bunların sorumlu olmadıkları bilinmeli ve onlara suhuletle yaklaşılmalı; dinden nefret ettirilmemelidir.