Gündem Yine Gençlik Daireleri: Dört Günlük Elçin Bebek Ailesinden Koparıldı
Almanya’da dört günlük Elçin bebeğe, annesinin bakacak durumda olmadığı öne sürülerek el konulması, Gençlik Daireleriyle ilgili tarışmaları yeniden alevlendirdi. Elçin bebeğin dedesi, olayı gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar taşıyacağını aktardı.
- TOPLUM
- 7 Şubat 2020
Alihan Alıcı | Burak Budak
Almanya’da yaşayan birçok Türkiye kökenli ailenin çocuklarının Gençlik Daireleri (Jugendamt) tarafından haksız yere alındığı iddiaları yine gündemde. Göçmen kökenli ailelerinin âdeta bir kâbus olarak gördüğü Gençlik Daireleriyle alakalı son yaşanan olayda ise Elçin Belinay Bilgiç adlı bebek henüz 4 günlükken 60 yaşındaki Hristiyan bir kadına verildi.
Camia’ya konuşan Elçin bebeğin dedesi Ömer Bilgiç, sezeryanla doğum yapan kızının bir gece bebeği ile ilgilenmediğinin bahane gösterilerek torununun henüz 4 günlükken ateşini ölçeçeğiz denilerek ellerinden alındığını söyledi. Kızının daha önce yaşadığı psikolojik rahatsızlığın da gerekçe gösterildiğini belirten Bilgiç, bebeğin dedesi olarak kendilerine verilmesi yönünde yaptıkları başvurunun da karşılıksız kaldığını aktardı. Başlattıkları mahkeme sürecinin devam ettiğini söyleyen acılı dede, “İki aydır süründürüyorlar bizi. Çocuğu iki haftada bir, bir saat görebiliyoruz.” dedi. Yıllarca sürse de bu işin peşini bırakmayacağını da kaydeden Bilgiç, gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de başvuracağını aktardı.
“ELÇİN BEBEK BİR SEMBOL OLDU”
Elçin bebeğin bu vakalarla alakalı bir sembol olduğunu da belirten Bilgiç, “Ben istiyorum ki bundan sonra çocukları kolay kolay almasınlar. Burada herkesin üzerine bir görev düşüyor, İslami kuruluşların olsun, derneklerin olsun. Biz kendi çocuklarımıza kendimiz sahip çıkabilelim.” diyerek “55 yıldır toplam 128 bin çocuk ailelerinden alındı nerede bu çocuklar?” sorusunu yöneltti. Gençlik daireleri ile ilgili sıkıntılar sadece göçmen aileleri de ilgilendirmiyor. Michaela Schmitz isimli babanne de 1 yıl önce ellerinen alınan torunu için Solingen Gençlik Dairesi önünde gösteri gerçekleştirdi.
“ORTADA ÇOK BÜYÜK BİR TEHLİKE VAR”
Gençlik Daireleri ile ilgili yaşanan süreci yakından takip eden Türkiye Sevdalıları Wuppertal Derneği Başkanı Murat Güneş 2005 yılında Gençlik Daireleri ile ilgili yasada mahkeme kararını zorunlu kılan maddenin değiştirildiğini bildirdi. Böylece aileye dahi haber vermeden çocuklara el konulmasının önünün açıldığını belirtti. Güneş, “Değişen kanun ile Gençlik Dairelerine çocukları delilsiz alma hakkı verildi. Bunun ardından çocukların alınması yüzde 2 bin civarında çoğaldı. Yıllık ortalama 84 bin çocuk alınıyor. Gerçekten çok büyük bir tehlike var ortada.” dedi. Tehlikenin sadece Türk ya da göçmen çocuklarını değil Almanya’da yaşayan bütün aileleri kapsadığını da söyledi. Güneş, birkaç gün önce Alman ailenin 12 yaşındaki çocuğunun polislerin baskınıyla direnmesine rağmen zorla kelepçe takılarak ailesinden koparıldığını aktardı.
Mahkemenin, vakalarla alakalı psikologlardan rapor istediğini de sözlerine ekleyen Güneş, “Bu raporlar ailenin aleyhindeyse bunu mahkeme yüzde 100 kabul ediyor ama bu rapor ailenin lehineyse, kesinlikle kabul etmiyor. Mahkeme sürecinde de adaletsizlik söz konusu.” diye kaydetti.
GENÇLİK DAİRELERİNİN ASIL GÖREVİ NE?
Almanya’daki Gençlik Daireleri, çocukların sağlıklı bir aile ortamında yetişebilmesine ve aile müessesesinin korumasına yardımcı oluyor. “Önleyici/destekleyici” ve de “müdaheleci/zorlayıcı” hizmet alanlarında Gençlik Daireleri, çocuk ve gençlere yönelik faaliyetlerde bulunuyor. Önleyici/destekleyici hizmet alanında, ailenin güçlendirilmesi, bunun için ebeveynlere, çocuklara bilgi vererek danışmanlık hizmeti sunulması ve en nihayetinde sağlıklı bir aile ortamının oluşmasını sağlamak hedefleniyor. Müdahaleci/zorlayıcı hizmet alanında ise, önleyici/destekleyici hizmet alanının yetersiz kaldığı durumlarda Gençlik Daireleri, çocuğun sağlık, refah ve selametinin sağlanmadığını tespit ederse direkt olarak aileye müdahale ederek, çocuğunu ailenin elinden alıyor.