Dünya

Sözde “Barış Planına” Her Kesimden Sert Tepki: Kudüs Satılık Değildir

ABD Başkanı Trump, “Orta Doğu barış planı” kapsamında Kudüs’ün, İsrail’in “bölünmez” başkenti olarak kabul edileceğini açıklaması Müslümanların sert tepkisine neden oldu.
07 Şubat 2020

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Kudüs’ü İsrail’in “bölünmez” başkenti olarak ilan ettiği Orta Doğu barış planı Müslümanların sert tepkisine neden oldu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Trump’ın,  Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray’da düzenlediği ortak basın toplantısında, açıkladığı tek taraflı Orta Doğu barış planına “Kudüs satılık değildir.” diyerek cevap verdi. Washington yönetiminin “Yüzyılın Anlaşması” olarak adlandırdığı plan konusundaki tutumlarının değişmediğini vurgulayan Abbas, “Hiçbir Filistinli Müslüman veya Hristiyan’ın (Trump’ın) bu planını kabul etmesi mümkün değil. ‘Yüzyılın Anlaşması’na bin kere hayır diyoruz.” ifadesini kullandı.

“SONU TARİHİN ÇÖPLÜĞÜ OLACAK“

Dünya Müslüman Alimler Birliği de ABD Başkanı Donald Trump’ın “Yüzyılın Anlaşması” olarak adlandırdığı sözde barış planının sonunun tarihin çöplüğü olacağını vurguladı. Açıklamada, aşağılanma ve yıkımdan başka bir şey getirmeyen bu kararlar karşısında Arap ve Müslüman ülkelerin tamamı, acilen harekete geçmeye, içinde bulundukları sessizlik ve utanç hâlinden çıkmaya çağrıldı.

Anlaşmaya AB’den de tepki geldi. Yapılan yazılı açıklamada Trump’ın sözde barış planının, Filistinlilerin meşru haklarını hiçe saydığı vurgulandı. Bu planın bağlayıcı olmadığı ve İsrail ile Filistin arasında barışın sağlanmasının tek tarafın değil iki tarafın iradesiyle mümkün olduğu belirtildi.

ANLAŞMA NE  ÖNERİYOR?

Sözde Orta Doğu barış planına göre Trump, Filistin’e, bağımsız bir devlet olabilmesinde gerekli koşulları yerine getirebilmesi amacıyla 4 yıllık bir süre öngörüyor. Kudüs’ü İsrail’in “bölünmez” başkenti  olarak tanımlandığı anlaşmada İsrail’e verilen bölgede yer alan Mescid-i Aksâ’nın statüsünün değişmeyeceği, İsrail’in bu bölgenin güvenliğini sağlamaya ve Müslümanların Mescid-i Aksâ’daki ibadetlerini yapmasını temin etmeye devam edeceği ileri sürülüyor.

Ergün: “Barış Çabaları  Baltalanmaktadır”

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Başkanı Kemal Ergün tarafından yapılan açıklamada da “Bu sözde barış planı ile güçlü olanın hukuku üstün tutulmaya çalışılmakta ve barış çabaları baltalanmaktadır. Bölgede tek taraflı dikteye değil; mantık, basiret ve mutabakat temelli bir siyasete ihtiyaç vardır.” ifadeleri kullanıldı.

Ergün sözlerini şöyle sürdürdü: “Trump tarafından açıklanan planın tek taraflı olacağı zaten beklenen bir durumdu. Plan tek tarafın haklarını gözetmekle birlikte, sadece bir tarafın çıkarlarına hizmet ediyor. Anlaşmazlıkları bu şekilde çözmek mümkün değildir. Bunun mantıklı bir siyaset olmadığı açıktır. Bu siyaset bölgedeki barışa hizmet etmiyor; tam aksine, devletlerarası hukuka aykırı bir duruma dikte yöntemiyle meşruiyet kazandırmayı hedefliyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Microsoft Krizi: Almanya’da Uçuşlar İptal Edildi

Microsoft'un dünya çapında kullanılan işletim sistemi Windows'ta yaşanan bir problem, dünya çapında uçuşları etkiledi. Almanya'da Berlin ve Hamburg havalimanlarında küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuşlar yapılamıyor. 

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş