Gençlik

Gençler Nargilenin Zararından Habersiz

Almanya’da sağlık sigortası şirketi DAK-Gesundheit tarafından yapılan bir ankette, orta öğrenim çağındaki her beş öğrenciden birinin en az bir kere nargile içtiği bildirildi.
Burak Budak
06 Mart 2020

Almanya’nın altı eyaletinden 7 bin öğrencinin katıldığı ankete göre, daha önce bilinenden daha fazla çocuk ve gencin nargile deneyimine sahip olduğu ortaya çıktı. Beşinci ve onuncu sınıflar arasındaki öğrencilerin yüzde 22’lik kısmı en az bir kere nargile kullandı. Düzenli olarak ayda en azından bir kez nargile içen öğrencilerin oranı ise yüzde 6 olarak belirlendi.

“BİRÇOK ÖĞRENCİ NARGİLENİN NE KADAR ZARARLI OLDUĞUNUN FARKINDA DEĞİL”

DAK-Gesundheit Üst Yöneticisi (CEO) Andreas Storm, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Nargile genç insanlar için tehlikeli bir alışkanlık. Araştırmalarımız, bu konuda bilgiye ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor. Birçok öğrenci nargilenin ne kadar zararlı olduğunun farkında değil.” ifadelerini kullandı. En az sigara kadar zararlı olduğu bilinen nargile, uzun süre içildiğinde akciğer fonksiyonunu kötüleştirebiliyor ve kanser riskini artırabiliyor.

NARGİLE ÖLÜMCÜL RİTİM BOZUKLUKLARINA SEBEP OLABİLİR

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Yunsur Çevik, bu kapsamda nargilenin insan sağlığı üzerindeki zararlarını tespit etmek için bir çalışma yaptıklarını dile getirdi. Çevik, çalışmaya alınan tüm bireylerin nargile içmeye başlamadan önce, 12 kanallı EKG’lerinin, kan basıncı, nabız gibi fonksiyonlarının ölçüldüğünü, nargile içiminin 30. dakikasında bu tetkiklerin yeniden yapıldığını söyledi. Çevik, kan basıncı ve nabız hızında artış, kandaki oksijen doygunluğunda ise anlamlı düzeyde düşme belirlendiğini ifade etti.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş