Özbekistan’da Baraj Çöktü, Yüzlerce Ev Su Altında Kaldı

Özbekistan’da, şiddetli yağışların etkisiyle Sirderya vilayetinde baraj duvarı kısmen çökerken yüzlerce ev su altında kaldı, 70 bin kişi bölgeden tahliye edildi.

Özbekistan’da baraj duvarı yıkıldı.  Acil Durumlar Bakanlığı Sözcüsü Murad Sadıkov’un yaptığı açıklamaya göre, Sardoba Barajı’nın duvarı şiddetli yağışlar nedeniyle çöktü. Taşan sular sebebiyle bazı yerleşim birimleri sular altında kaldı.

Yüzlerce evin hasar gördüğü taşkın sebebiyle ilk belirlemelere göre 56 kişi yaralandı. 70 binden fazla kişi de bölgeden tahliye edildi.

KURTAMA EKİPLERİ İŞBAŞINDA

Baraj taşkını bölgedeki tarım arazileri ile yerleşim alanlarını etkilerken, taşkın suların bir kısmı diğer ırmaklara yönlendirildi.

Kurtarma ekipleri ise evleri su altında kalan insanları kurtarmak üzere harekete geçti. Binlerce kişiyi tahliye ededen kurtarma ekipleri çalışmalarını sürdürüyor.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’ın halen felaket bölgesine giderek incelemelerde bulundu. Mağdurlarla bir araya gelen Mirziyoyev, tahliye edilenler için gereken tüm koşulların sağlanacağını kaydederek, “Tüm güç ve araçları seferber edeceğiz. Koşullar iyileşinceye kadar, ben dahil hiçbir yönetici hiçbir yere gitmeyecektir.” dedi.

2017 yılında inşası tamamlanan Sardoba Barajı, 922 milyon metreküp su kapasitesine sahipken Sirderya ve Cizzah vilayetlerindeki tarım arazilerinin sulanmasında kullanılıyor. (aa/ib)

 

Benzer Haberler