Gündem

AB İle Almanya Arasında Tahvil Gerilimi

AB Komisyonu, tahvil alımlarını yasaklayan Anaysa Mahkemesi kararı sonrasında Almanya aleyhine soruşturma başlattı.
13 Mayıs 2020

Almanya Federal Anayasa Mahkemesi’nin, Alman Merkez Bankası’nın tahvil alımlarını 3 ay içinde durdurmasına hükmetmesi Avrupa Birliği ve Almanya arasında gerilim meydana getirdi. Federal Anayasa Mahkemesi, Avrupa Merkez Bankası (AMB) teşvik programının belirli tespitler sonrasında gerekli olduğunun kanıtlanması gerektiğini, aksi takdire Alman Merkez Bankası’nın tahvil alımlarını 3 ay içinde durdurması gerektiğine hükmetmişti.

Federal Anayasa Mahkemesinin bu hükmü üzerine, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Başkanı Ursula von der Leyen bu kararı eleştirmiş ve “AB hukuku ile ilgili son söz her zaman Lüksemburg’da söylenir. Başka hiçbir yerde değil” ifadeleri ile Almanya `federal Anaysa Mahkemesinin bu konuda yetkisiz olduğunu ima etmişti.

AB, ALMANYA ALEYHİNE SORUŞTURMA BAŞLATTI

Bu arada, AB Komisyonu, karar sonrasında Almanya aleyhine birlik sözleşmesini ihlal soruşturması başlattı.

Gelişmelerden endişe duyan Almanya Başkanı Angela Merkel konuya ilişkin yorum yapmaktan kaçınıyor. Ancak Merkel, Federal Anayasa Mahkemesi kararının kendilerini sıkıntıya soktuğunu, buna rağmen, bu durumun aşılabileceğini belirtti.

Bir zamanlar Almanya’da maliye bakanı olması beklenen şimdi de Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) genel başkanlığına aday olan Friedrich Merz ise, AB Komisyonu’nun böyle bir karar almasına ve Federal Anayasa Mahkemesi kararını eleştirmesine karşı çıktı. Merz, “Emredici bu söylem AB Komisyonuna yakışmıyor.” dedi.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Başkanı Ursula von der Leyen de, Almanya’da Merkel kabinesinde Sağlık ve Savunma Bakanlıkları yapmıştı. Von der Leyen aynı zamanda Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) üyesi.

Almanya Federal Anayasa Mahkemesi’nin Almanya Merkez Bankasının tahvil alımlarını yasaklayan kararı, koronavirüs sebebiyle hazırlanan 750 milyar euroluk yardım paketini kapsamıyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş