Almanya Federal Meclisi, Orduda Haham Görevlendirilmesini Onayladı

Almanya Federal Meclisi, Orduda Haham Görevlendirilmesini Onayladı

300 yahudi asıllı askerin bulunduğu Alman ordusunda 48 kadar haham görev yapacak.

 

Almanya Federal Meclisi, Savunma Bakanlığı ile Almanya Yahudileri Merkez Konseyi arasında imzalanan anlaşmayı oybirliği ile onayladı. Anlaşmaya göre, Alman ordusunda görevli Yahudi askerlere manevi rehberlik edecek hahamlar görevlendirilecek.

Almanya ordusunda manevi rehber olarak hahamların görevlendirilebilmesi için Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer ile Almanya Yahudileri Merkez Konseyi Başkanı Josef Schuster geçen aralık ayında bir anlaşma imzalamıştı.

Orduda hahamların görevlendirilmesinin bu senenin son aylarında başlaması bekleniyor. Federal Meclisin onayladığı anlaşmaya göre, Alman ordusunda görevli 300 asker için kadar haham görevlendirilecek. Alman ordusunda hahamların manevi rehber olarak istihdam edilmesi 100 yıl önce kaldırılmıştı.

Almanya’da orduda 53 bin protestan, 41 bin de katolik askerin bulunduğu bildirilirken Müslüman askerlerin sayısının ise 3 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Katolik ve Protestan askerler 1957 yılından beri kiliselerinden manevi rehberlik hizmeti alıyor.

Meclisteki Yeşiller ve Sol Parti grupları Müslüman askerler için imamların görevlendirilmesini istiyor. Şimdi Avrupa Komisyonu Başkanı olan Ursula von der Leyen’in Bakanlığı döneminde başlatılan bu yöndeki bir çalışmadan henüz bir sonuç alınamadı.