Almanya Otoyollarda Hız Sınırını Tartışıyor

Almanya Otoyollarda Hız Sınırını Tartışıyor

Otoyollarında genel olarak hız sınırı bulunmayan Almanya’da hız sınırı tartışmaları sürüyor.

Yeşiller Partisi Eş Genel Başkanı Robert Habeck otoyollarda 130 km hız sınırı getirilmesini savunuyor. thepioneer.de haber sitesine konuşan Habeck, 130 km’den fazla olan sürüşleri yarış olarak değerlendirdikten sonra “Yarış bir hak değildir.” dedi.

Alman Çevre Koruma İdaresi’nin geçen yıl yaptığı bir araştırmada Almanya’da otoyollarda 130 km sınırlaması getirilmesi durumunda 1.9 milyon ton daha az karbondioksit salınımı olacağı açıklanmıştı. Yeşiller bu bilgilerden hareketle Almanya’da hız sınırlaması istiyor.

Yeşillere karşı ise, hür demokratlar tepkili. FDP Federal Meclis FDP İdare Amiri Marco Buschmann yeşilleri, “Yollarda hız sınırlamasından daha önemli problemlerimiz var. Asıl hız, ekonomide, dijitalleşmede ve eğitimde olmalı.” şeklinde tepki gösterdi.

OTOYOLLARDA ÖLÜMLER DAHA AZ

Öte yandan Almanya Federal İstatistik Dairesinin verilerine göre Almanya’da otoyol kaza ve özellikle kaza sonucu ölümlerin, sokak, şehir ve otoyol olmayan yollardaki ölümlerden çok daha az olduğu tespit edildi.

Bu arada, otoyollardaki hız sınırının, kaza oranına etki edip etmeyeceği de tartışılıyor. Almanya ile ABD, Fransa, Belçika ve Hollanda gibi oto yollarında hız sınırlaması bulunan ülkelerdeki kaza oranları kıyaslandığında Almanya’da daha az kaza bulunuyor. Otoyollarının önemli bir bölümünde hız sınırı olmayan Almanya’da serbest sürüş (Freie Fahrt) genel olarak geçerli.

Trafik uzmanları, az hızın daha güvenli olmasına rağmen asıl meselenin sürücü davranışları olduğunu belirtiyor.