NRW’de İlk Sonuçlar Belli Oldu: Yeşiller Oylarını Artırdı, SPD’de Büyük Kayıp

NRW’de İlk Sonuçlar Belli Oldu: Yeşiller Oylarını Artırdı, SPD’de Büyük Kayıp

Almanya’nın Kuzey-Ren-Vestfalya eyaletinde 2020 Yerel Seçimleri için halk sandığa gitti. Resmi olmayan sonuçlara göre seçimde oylarını en çok artıran parti Yeşiller, en çok oy kaybeden parti ise SPD oldu.

Almanya’nın Kuzey-Ren-Vestfalya eyaletinde vatandaşlar bugün 2020 Yerel Seçimleri için sandık başına gitti. Resmi olmayan ilk sonuçlara göre seçimde en çok oyunu artıran iki parti yüzde 7 ile Yeşiller (Grüne) ve yüzde 2,3 ile aşırı sağcı parti Almanya için Alternatif (AfD) oldu. Seçimin en çok oy kaybeden partisi yüzde 7 ile Sosyal Demokrat Partisi (SPD) oldu. CDU ise her ne kadar seçimden birinci parti olarak çıkmayı başarsa da bir önceki seçimlere göre yüzde 1,5 oranında oy kaybı yaşadı.

Saat 20:58 itibariyle yapılan sayımların hesaplamalarına göre genel oy dağılımı ise şu şekilde:

Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) 36%, Sosyal Demokrat Partisi (SPD) 23,7%,  Yeşiller (Grüne) 18,7%,  Hür Demokrat Parti (FDP) 5,3%, Sol Parti (Die Linke) 3,4%, Almanya için Alternatif (AfD) 4,9% ve diğerler 8%.

Yaklaşık 5 milyonu yabancı kökenli olmak üzere 18 milyon kişinin yaşadığı eyaletteki şehirlerde belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve uyum meclisi üyeleri seçildi. Eyaletteki yerel seçimlerde özellikle il ve ilçe belediye meclisleri için çok sayıda Türkiye kökenli aday da yarıştı.

Köln’de Reker, Düsseldorf’ta Keller Önde Tamamladı

Eyaletin en büyük şehri olan Köln’de resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 44 oranında oy alan bağımsız aday Henriette Reker seçimleri önde tamamladı. Reker’i seçimlerde CDU ve Yeşiller destekledi. Seçimlerde kazanan ise 27 Eylül’de yapılacak ikinci tur seçimlerinde belli olacak. Eyaletin başkenti Düsseldorf’ta ise CDU’lu Stephan Keller yüzde 32,5 oyla seçimi ilk sırada bitirdi. Önceki başkan SPD’li Thomas Geisel ise yüzde 27,4 oy aldı.

15 büyükşehir, 4 şehir ve 11 ilçede seçimlerin kazananı yapılacak ikinci tur seçimleri ile belli olacak.

Yerel seçimlerinde federal seçimlerin aksine 16 yaşını dolduranlar oy kullanabiliyor. Yerel seçimlerde Alman vatandaşı olmasa bile Avrupa Birliğine (AB) üye ülkelerin vatandaşlarının da seçme ve seçilme hakkı bulunuyor.(ala,aa)