ALMANYA
Gündem

Almanya’da Türkiye Kökenli Bilim İnsanları İnsanlığa Umut Oldu

Almanya’da Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci, kurdukları biyoteknoloji firmasıyla yeni tip koronavirüse karşı geliştirilen küresel aşı yarışında ilk sırada yer alıyor.
11 Kasım 2020

Almanya’da biyoteknoloji firması BioNTech’in yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirmekte olduğu potansiyel aşının yüzde 90’dan fazla etkili olduğunun açıklanmasıyla şirketin kurucuları arasında yer alan Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci de insanlığa umut olan bir başarıya imza atmış oldu.

Kürsel Yarışta İlk Sıraya Yerleştiler

Böylelikle ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) acil durum onayı için başvuru yapılmasının önü açıldı. Buna göre Türkiye kökenli bir çiftin kurduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech, insan sağlığını ve ekonomileri tehdit eden Kovid-19 krizini sona erdirecek bir aşı geliştirme konusunda küresel yarışta ilk sıraya yerleşti.

Kovid-19’a karşı “Işık Hızı” projesi

Kovid-19 salgınının Çin’in Hubey eyaletinde patlak vermesi üzerine harekete geçen Şahin ve Türeci, BioNTech şirketindeki kanser araştırmalarına ara vermişt. Ocak 2020’de şirketin araştırma ekibini toplayarak aşı üretimine odaklanan Prof. Dr. Şahin, Kovid-19’a karşı “ışık hızıyla” bir ilaç geliştirmek üzere “Lightspeed (Işık Hızı)” projesini geliştirmişti. BioNTech, patojenler yerine hastalıklarla mücadele eden proteinleri üretmeleri için hücrelere talimat vermek üzere genetik materyal kullanan yenilikçi “mRNA” tekniği aracılığıyla aşıyı geliştirmeye odaklanmıştı.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş