AIWG: Almanya’da 60 Bin Öğrenci İslam Din Derslerine Devam Ediyor

AIWG: Almanya’da 60 Bin Öğrenci İslam Din Derslerine Devam Ediyor

Frankfurt Goethe Üniversitesi Bilim ve Toplumda İslam Akademisi (AIWG), Almanya’da İslami Din Eğitimi konusunda bir bilirkişi raporu yayınladı. “Almanya’da İslam Din Dersleri: Kalite, Çerçeve, Uygulama” adı altında yayınlanan araştırmalar, öğretim içeriğine ve yasal çerçeveye genel bir bakış sağlıyor.

Merfua Şeker

Frankfurt Goethe Üniversitesi Bilim ve Toplumda İslam Akademisi (AIWG), Almanya’daki İslam din dersleri ile ilgili bilirkişi raporunu yayınladı. Din dersi, Alman anayasasında kanunlarda yer alan tek ders. Almanya’da din derslerinin okullarda yapılabilmesi için, yapısal çerçeve koşullarının oluşturulması ve insan kaynakları sağlanması devletin sorumluluğu altında bulunuyor.  Bununla birlikte, Müslüman çocukların “mezhep odaklı” derslere tüm eyaletlerde katılma fırsatına sahip olmadıkları da biliniyor. Rapora göre; Almanya’da şu anda toplam 8,3 milyon öğrencinin yaklaşık 60 bini İslam din derslerine katılıyor. Bu sayıda da yaklaşık yüzde 0,7 oranına tekabül ediyor. Almanya’da Müslüman en az 580 bin öğrencinin olduğu tahmin ediliyor.  Bu öğrencilerin büyük bir çoğunluğu ise İslam din derslerinden faydalanmak isteyor. Etik dersleri ise bir çok Müslüman öğrenci tarafından alternatif ders olarak seçiliyor.

Siyaset gündemi belirliyor

İslam din dersi güncel tartışmalarda genellikle ihmal ediliyor. Raporu hazırlayan yazarların bakış açısına göre İslam din dersi ile ilgili tartışmalara, hukuki ve siyasi yönler hakim: Devlete muadil olarak hangi İslami teşkilatlar uygun? Yabancı kurumların İslam din dersine  müdahale etme riski ne kadar? Ve İslami teşkilatların dinî cemaatler olarak tanınması ne gibi etkiler yaratır ? gibi sorular İslam din dersinin okullarda yürürlüğe girmesini frenliyor.

İslami din dersinin başlatılmasının önündeki engel

Almanya’da  İslami din dersinin 16 federal eyaletin tümünün müfredatında yer almamasının bir nedeni olarak, federal devletlerin çoğunun, dinî politika ile ilgili endişeler nedeniyle, İslami dini topluluklarını kamu hukuku kapsamındaki birlik olarak tanımamaları söyleniyor. Bu nedenle Almanya’da tek bir İslami dinî topluluğun sorumlu olduğu hiçbir İslami din dersi yo.

“İslam din dersleri, Müslümanlara değer verilerek bahsedilen tek yer”

Tübingen Üniversitesi Din Eğitimi Profesörü ve raporun ortak yazarlarından Dr. Fahimah Ulfat’a göre, çoğu zaman İslami dersler “İslam’ın ve Müslümanların değer verilerek bahsedildiği tek yer.” Yazarlara göre, bu neden, İslam din derslerini sürdürmek ve genişletmek için yeterli bir argüman. Öğretmen eğitiminde standartların olmamasına ek olarak, yazarlar, öğretim kalitesi, deneysel öğretim araştırmalarının eksikliği, İslam din derslerinin geliştirilmesi ve yaygınlaşması ve toplum üzerindeki olumlu etkileri gibi diğer ilgili konuların da arka planda olduğunu belirtiyorlar.

 Öğretmenler 10 üniversitede  yetiştiriliyor

Almanya’da yaşayan Müslümanların toplumun bir parçası olmaları ile birlikte, okullardaki İslam din  dersi de uzun süredir merkezi bir konu oldu. İslam din dersi talepleri 1970’lerin sonlarına kadar uzanıyor. Ancak ilk ders denemeleri 1990’ların sonunda ve 2000’lerin başında gerçekleşti.

2008 yılında, Alman İslam Konferansı (DIK), o zamanki Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schäuble’nin desteği ile, ülke çapında İslam din derslerinin başlatılması için oy kullandı. 2010 yılında Alman Bilim Konseyi, üniversitelerde öğretim kadrosunun yetiştirilebilmesi için gerekli eğitimin kurulmasını tavsiye etti. Şu anda Almanya’da yaklaşık on üniversitede Müslüman din eğitimcileri ve ilahiyatçılar, öğretim kadrosu yetiştiriyor. Bu üniversiteler öğretmen adaylarına, iyi bir öğretim için ihtiyaç duydukları gerekli uzmanlık bilgisini ve didaktik becerileri sağlamayı vaat ediyor.