Gündem

Aşı Pasaportunda AB Ayrımcılığı

Avrupa Birliği Komisyonu üyesi Ylva Johansson, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı alınan seyahat tedbirlerinin gevşetilmesinde kullanılacak aşı sertifikasında AB'nin onay verdiği aşıların geçerli olacağını söyledi.
13 Mart 2021
AB'nin aşı pasaportu ya da aşı sertifikasında AB'de onaylı aşılar kabul edilecek (aa)

Zengin ülkelerin aşıların başka ülkelere ihracını yasaklamasıyla gündeme gelen aşı ırkçılığına, şimdi de aşı pasaportu ayrımcılığı ekleniyor.

Avrupa Birliği, yaz aylarında yürürlüğe koyacağı aşı pasaportunda sadece AB’nin onay verdiği aşıların yer alacağını bildirdi. AB bu şekildeki uygulamasını yürürlüğe koyarsa, diğer aşı üreticilerine dolaylı yaptırım uygulamış sayılacak.

AB Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, uygulamaya konulacak olan aşı sertifikası ya da pasaportunun, mevcut bazı kısıtlamaların kaldırılmasını veya azaltılmasını sağlayacağını belirtirken, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından tanınan bir aşı olup olmadığını gösterecek. Sertifikada ayrıca, kişinin negatif sonuçlu PCR testi veya hastalık geçirmişse antikor düzeyi de gösterilecek.

AB ülkelerinde onay almış ve şu anda kullanılan aşılar, BioNTech-Pfizer, Moderna ve AstraZeneca firmaları tarafından üretilenler. Johnson and Johnson şirketinin aşısı da dün AB’den onay aldı ancak dağıtımının nisan ayında başlaması bekleniyor.
AB üyelerinden Macaristan, Çekya ve Slovakya, AB’de yavaş ilerleyen aşı tedariki nedeniyle Rusya ve Çin’den alınan aşıları kullanmaya başlamıştı. Bu ülkelerin Rus ve Çin aşısı vurulan vatandaşlarının durumunun ne olacağı henüz belirsizliğini koruyor.

Dijital belgenin yaz aylarına kadar hazır olması öngörülüyor. Aşı sertifikasını, özellikle turizm gelirlerine ihtiyaç duyan İspanya ve Yunanistan gibi AB ülkeleri istiyor. Fransa, Almanya, Belçika gibi ülkeler ise “adalet duygusunu zedeleyeceği” ve “ayrımcılığa yol açabileceği” gerekçesiyle belgeye şu an için karşı çıkıyor. (c/aa)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş