Gündem

Almanya’da Başbakan Adaylığı Mücadelesi

Almanya’da iktidarın büyük ortağı Hıristiyan demokratlar arasında bu yıl yapılacak olan seçimlere başbakan adayı olarak kimin gösterileceği tartışması giderek şiddetleniyor.
19 Nisan 2021
CDU/CSU 2021 yılı başbakan adaylığı mücadelesinde anlaşma sağlanamadı. Laschet ve Söder birbirlerini ikna için çabalıyor.

Hristiyan Birlik Partileri CDU ile CSU başbakan adayının kim olacağı konusunda uzlaşmaya varamadı. Hristiyan Demokratların (CDU) lideri Armin Laschet ile Hristiyan Sosyal Birliği (CSU) lideri Markus Söder konuyu çözüme kavuşturmak için dün akşam bir Berlin’de yeniden bir araya geldi. Ancak bir sonuç ortaya çıkmadı.

İki kardeş parti arasındaki başbakan adayı tartışması Hrsitiyan Demokratların Gençlik örgütünün CSU lideri Söder’i aday göstereceğini açıklaması ile iyice gerginliğe dönüşmüştü.

CDU Divan Kurulu ve Merkez Karar ve Yürütme Kurulu hâlen Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Başbakanı ve Partinin Genel Başkanı olan Armin Laschet’in başbakan adayı gösterilmesini kararlaştırmıştı. Ancak daha sonra, önceleri “CDU destek vermezse aday olmam” diyen Markus Söder’in sözünde durmayıp adaylıkta ısrar etmesi parti içinde ciddi sıkıntı meydana getirdi.

CDU Başkanlık Divanı bu akşam tekrar bir araya gelerek başbakan adayını görüşecek.

YEŞİLLER’İN ADAYI ANNALENA BAERBOCK

Öte yandan Almanya’da Yeşiller partisinin Başbakan adayı da belli oldu. Yeşiller, partinin Eş Başkanı Annalena Baerbock’u başbakan adayı gösterme kararı aldı.

Son yapılan anketlerde, yeşiller, yüzde 29 oranına sahip CDU-CSU‘nın ardından yüzde 22 ile ikinci sırada yer alıyor. Koalisyon ortağı SPD’nin oy oranı ise yüzde 15.

SPD de, mevcut hükümette Maliye Bakanlığı yapan Genel Başkan Olaf Scholz’u başbakan adayı göstermişti.

Almanya’da Parlamento seçimleri 26 Eylül 2021 tarihinde yapılacak.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş