Avrupa’da Filistin’e Destek Gösterileri Düzenlendi

Dünya genelinde çeşitli ülkelerde olduğu gibi Avrupa ülkelerinde de İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırıları protesto edildi. 

İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları sürerken, dünya genelinde çeşitli ülkelerde Filistin’e destek gösterileri düzenleniyor. Almanya, Hollanda, Avusturya ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinde de İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırıları protesto edildi.

“Filistin’e özgürlük”

Almanya’nın başkenti Berlin’de, İsrail’in Mescid-i Aksa, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi’nde Filistinlilere yönelik saldırıları protesto edildi.
Filistinli derneklerce düzenlenen gösteride, İsrail’in saldırılarını protesto etmek ve Filistinlilerle dayanışma göstermek için yaklaşık 100 kişi Potsdamer Meydanı’nda toplandı.
Burada yapılan konuşmalarda, İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırıları kınandı.
Göstericiler, “Filistin’e özgürlük”, “Gazze, dünyanın en büyük hapishanesi-Gazze ablukasını kaldırın” yazılı döviz ve pankartlar ile Filistin bayrakları taşıdı.

Almanya’nın başkenti Berlin’in Potsdamerplatz Meydanı’nda düzenlenen gösteri. @AA

Hollanda’da Gösterilere 1000 Kişi Katıldı

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da, farklı grupların organizasyonuyla Filistin’e destek gösterisi düzenlendi. Şehir merkezindeki Dam meydanında yerel saatle 15.30’da toplanan yaklaşık 1000 kişi, İsrail’in Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilere yönelik saldırılarına tepki gösterdi. Göstericiler, Filistin halkıyla dayanışma içinde olunduğunu belirtirken, Hollanda medyasının İsrail yanlısı tutumu eleştirildi. Denk Partisinden Amsterdam Belediyesi Meclis Üyesi Numan Yılmaz, gösteride yaptığı konuşmada, “Hollanda’da çoğu siyasi parti İsrail’i destekliyor ve kınamıyor. Hatta Filistin’i kınıyorlar, biz buna karşı çıkıyoruz.” dedi. Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı gösteriler olaysız sona erdi.

“FİLİSTİN İÇİN GÖSTERİYE KATILANLAR ANTİSEMİTİST SUÇLAMASINA MARUZ KALIYOR”

Avusturya’nın başkenti Viyana’da iki farklı noktada göstericiler, yasağa rağmen İsrail’in Gazze ve Doğu Kudüs’te Filistinlilere yönelik saldırılarını protesto etti. Avusturya Devlet Operası önünde toplanan protestocular, “İsrail’e boykot”, “Apartheid’a son”, “Filistin topraklarının işgaline hayır” yazılı pankartlar açtı.

Yazar ve aktivist Wilhelm Langthaler, Filistin için gösteri düzenleyenlerin şiddet yanlısı antisemitist suçlamasına maruz kaldığını ve güvenlik gerekçesiyle eylemlere izin verilmediğini belirterek, “Bizler şiddet yanlısı değiliz, barışçı bir şekilde gösteri düzenliyoruz.” dedi.

Bir diğer gösteri ise şehrin tarihi simgelerinden Votiv Kilisesi önünde gerçekleştirildi. Burada kurulan sahnede sanatçılar çeşitli şarkılar seslendirdi. Tiyatro sanatçıları ise Filistin’de yaşanan dramı anlatan kısa bir gösteri düzenledi.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da iki farklı noktada göstericiler, yasağa rağmen İsrail’in Gazze ve Doğu Kudüs’te Filistinlilere yönelik saldırılarını protesto etti. (@AA)

Fransa’da da geniş katılımlı dayanışma gösterisi

Fransa’nın başkenti Paris’te İsrail’in saldırılarına karşı Filistinliler için geniş katılımlı dayanışma gösterisi düzenlendi. Polisin yürüyüşü yasakladığı gösteride, protestocular “Filistin topraklarının sömürgeleştirilmesini durdurun”, “Kudüs’ün işgaline hayır”, “İsrail’e boykot” yazılı pankartlar taşıdı ve büyük bir Filistin bayrağı açarak dalgalandırdı. Muhalefetteki partilerden gösteriye katılan çok sayıda milletvekili, hükûmetin Filistin ile dayanışma gösterilerinde yürüyüş yapılmasını yasaklamasına tepki gösterdi. (AA,C)