Gündem

Danimarka’da Göçmen Kökenli Öğrenciler İstedikleri Okula Gidemeyecek

Danimarka hükümeti, ülkedeki göçmen kökenli öğrencilerin istedikleri okullara gitmesini engellemek için, ailelerinin gelirlerine göre okul mecburiyeti getirmeyi planlıyor.
Şevki Şahin
23 Haziran 2021
Danimarka hükümeti, Avrupa asıllı olmayan göçmen kökenli öğrencilerin istedikleri liseye gitmesini engelleyecek bir plan hazırladı.

Danimarka’da hükümetin, göçmen kökenli öğrencilerin istedikleri okullarda eğitim görmesini engellemek amacıyla ailelerinin gelirlerine göre belirlenecek okullara göndermeyi planlıyor. Basına yansıyan haberlere göre hükümet, Avrupa asıllı olmayan göçmen çocuklarının bazı okullara gitmesini de engellemek istiyor.

Berlinske gazetesinin yayımladığı bir habere göre, özellikle büyük şehirlerdeki liselere kayıt yaptırmak isteyen ve Avrupa kökenli olmayan göçmenlerin çocuklarına “ailen ne kadar kazanıyor” sorusunu sorarak, bazı okullara kayıt yaptırmalarını önlemek istiyor.

Danimarka’nın sosyal demokrat hükümeti, göçmen öğrencilere ayrımcılık yapacak olan bu karara Hıristiyan demokratlar ile Danimarka Halk Partisinin de desteğini aldı. Karara muhafazakar parti ise itiraz ediyor. Muhafazakarların sözcüsü Mette Abildgaard hükümetin kararını “Bu tamamen çılgın bir mantık kullanmak” şeklinde eleştirdi.

Hükümet, kararla, kapanma durumunda olan kırsal kesim okullarının yeniden canlandırılacağını, Avrupalı olmayan göçmenlerin çocuklarının daha fazla Danimarkalı gençle iletişime geçmesini temin etmeyi amaçladığını iddia ediyor. Ancak, Danimarka hükümeti buna benzer bir şekilde, bazı mahallelerde Avrupalı olmayan göçmenlerin oturmasını yasaklayan bir karar almıştı.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş