Kuzey Ren-Vestfalya’da Her 10 Öğrenciden 4’ü Göçmen Kökenli

Kuzey Ren-Vestfalya’da Her 10 Öğrenciden 4’ü Göçmen Kökenli

Almanya’da en fazla göçmen kökenlinin yaşadığı eyalet olan Kuzey Ren-Vestfalya’da yapılan bir araştırma, okullarda göçmen kökenli öğrenci oranının arttığını ortaya koydu.

Almanya’da yaklaşık 2 milyon 800 bin Türkiye kökenli yaşıyor. Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde ise yaklaşık yarım milyon Türk vatandaşı yaşıyor. Devlet İstatistik Dairesi’nin açıkladığı verilere göre eyalet genelinde ortaokul, lise ve meslek okullarında 950 bin öğrenci göçmen kökenli. Raporda 2019/2020 yılında yüzde 38,2 olan rakamın, bu yıl 39,4’e yükseldiği bildirildi.

İŞ PİYASASINDA GÖÇMENLERE OLAN İHTİYAÇ

Uzmanlara göre 20 yıl içinde Almanya’da her üç kişiden biri göçmen kökenli olacak. Büyük şehirlerde göçmen kökenlilerin oranının yüzde 70’e çıkacağını belirten uzmanlar, Almanya’da iş piyasasında göçmenlere daha çok ihtiyaç olacağına dikkat çektiler.

İş Piyasası ve Meslek Araştımaları Enstitüsü’nün (IAB) Başkanı Herbert Brücker, “Almanya’da yaşayanların yaklaşık dörtte biri göç geçmişine sahip. 20 yıl içinde göç kökenlilerin oranı yüzde 35 olacak. Bu oran yüzde 40’ın üzerine bile çıkabilir. Frankfurt kentinde örneğin her iki kişiden biri göç kökenli.” dedi.

Göçmen kökenlilerin de kendi içlerinde farklılık gösterdiğini belirten Brücker, “Bazıları Müslüman, bazıları Budist. Çoğunluğu ise Hristiyan.” dedi.