Gündem

Almanya, Sel Felaketi Sonrasında Afetzedelerin Yaralarını Tam Olarak Saramadı

Almanya’da temmuz ayının ikinci haftasında meydana gelen sel felaketinin ardından, yerel ve federal hükûmetlerin yaraları hızla saramaması, ülkenin doğal afetlere müdahale konusunda tam olarak hazırlıklı olmadığını ortaya koydu.
25 Ağustos 2021
@Shutterstock

Kuzey Ren Vestfalya ve Rheinland Pfalz eyaletlerinde 15 Temmuz’da meydana gelen sel felaketinden 40 gün geçmesine rağmen bölgenin hâlen temizlenememesi, içme suyu, elektrik ve kanalizasyon sorunlarının tam olarak çözülememesi Avrupa’nın lokomotif ülkesi Almanya’nın afetlere aslında hazır olmadığını gösteriyor.

Almanya’nın eyalet sistemiyle yönetilmesi de son doğal afetlerde federal hükûmetin acilen devreye girmesini geciktiren bir faktör oldu. Federal hükûmet, felaket için 16 eyalet yönetimiyle yapılan toplantı sonrasında devreye girebildi. Sel mağdurlarının sürekli yaşadıkları sıkıntılardan dem vurarak bir türlü çözülememesinden yakınmaları dikkati çekiyor.

200 bin kişi uzun süre elektriksiz kaldı

Sel felaketinin ardından birçok ilçe ve kasabada uzun süre elektrikler kesildi, cep telefonu şebekeleri devre dışı kaldı. 14 ve 15 Temmuz’daki yoğun yağışların ardından Euskirchen, Bad Münstereifel, Eifel, Rhein-Sieg-Kreis’ın da aralarında olduğu yerleşim bölgelerde yaklaşık 200 bin kişi günlerce elektriksiz kaldı. Bazı bölgelerde elektrik şebekeleri büyük zarar görürken, bazı bölgelerde ise ekipler güvenlik amacıyla elektrikleri kesti.

İçme suyu hâlen verilemiyor

Bir aydan fazla zaman geçmesine rağmen yaklaşık 20 bin nüfuslu Bad Münstereifel ilçesinde evlere ulaşan su içilemiyor. Yetkililer eve gelen suları kaynatarak kullanmalarını ya da dışarıdan temiz su temin etmeleri yönünde uyarılarda bulunuyor. Sel felaketinden en çok etkilenen Ahrtal bölgesinde aradan bir ay geçmesine karşın kanalizasyon sistemi yeniden inşa edilemedi. Çalışmadığı için en ufak bir yağışta kanalizasyonda taşmalar meydana geliyor. Doğaya büyük zarar verecek nitelikteki atıkların doğrudan Ahr nehrine boşalması eleştirilere neden oluyor.

Sel felaketinde 180’den fazla kişi hayatını kaybetmişti

Almanya’da Rheinland-Pfalz, Kuzey-Ren Vestfalya ve Bavyera eyaletlerinde aşırı yağışların yol açtığı sellerde 180’den fazla kişinin yaşamını yitirdiği açıklanmıştı. Yaklaşık 25 milyar avroluk zararın meydana geldiği felakette erken uyarı sistemlerinin bulunmaması nedeniyle hükümet yoğun eleştiri almıştı. Bunun üzerine Federal hükümet ve eyalet yönetimlerinin toplantısında halkın uyarılması için cep telefonlarına aynı anda otomatik olarak kısa mesaj atılmasına imkan tanıyacak bir sistem oluşturulmasında kararı alınmıştı. (C,AA)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş