Almanya’da Partilerden “Hartz IV” Vaadi: Şartlar Kolaylaştırılıp Miktar Artırılacak!

Almanya’da Partilerden “Hartz IV” Vaadi: Şartlar Kolaylaştırılıp Miktar Artırılacak!

Almanya’da seçimlere katılan partiler Hartz IV diye bilinen sosyal yardımları değiştirmek istiyor. Sol Parti ve Yeşiller yaptırım şartının kaldırılmasını vaat ederken, sadece Hristiyan demokratlar sistemin mevcut hâliyle kalmasını istiyor.

Almanya’da sosyal demokratlarla Yeşiller ve Sol Parti, işsizlik parası II ve Hartz IV diye bilinen temel sosyal güvenlik uygulamasındaki ödemelerin yükseltilmesini istiyor. Televizyonda yapılan tartışmalarda konuyu gündeme getiren siyasal partiler, bu sosyal yardımı alabilme şartlarının da kolaylaştırılmasını istedi.

Hristiyan demokratların başbakan adayı Armin Laschet ise, kendisine sunulan işte çalışmak istemeyenlere yaptırım uygulanmasının doğru olduğunu, aksi takdirde Hartz IV’ün bir meslek hâline dönüşeceğini söyledi.

Sosyal demokratların adayı Olaf Scholz yaptırımların farklı bir şekilde uygulanmasını ama buna karşılık ödemelerin yükseltilmesini isterken, Yeşillerin adayı Annalena Baerbock ise bu sosyal yardımı alanların “hayata onurlu bir katılım”ın ı desteklemek için daha fazla ve şartsız, aynı zamanda “bürokratik aşağılama”dan uzak bir ödeme yapılacağını açıkladı.

Hür demokratların lideri Christian Lindner, ek gelir muafiyeti oranının yükseltilmesini isterken, Janine Wissler liderliğindeki Sol Parti, “Temel Güvenlik” başlığı ile herkese 1200 Euro ödemeyi vaat ediyor. Sol Parti, ayrıca, geçiş sürecinde kira ve elektrik masraflarının yanı sıra hemen 658 Euro artış yapılmasını öneriyor.