Gündem

Hollanda Mahkemesi: “Hollandalı Beyaz Olur”

Hollanda’nın Den Haag kentindeki bir mahkeme, sınır polisinin kişinin ten rengine göre kişileri kontrol edebileceğine hükmetti ve Hollandalı olmanın beyaz olduğunu ima etti.
04 Ekim 2021
@shutterstock

Hollanda’nın Den Haag kentindeki bir mahkeme, havaalanında ten rengi siyah olan bir Hollanda vatandaşını durdurup sorgulayan polisi haklı buldu. Mahkeme ayrıca, ten rengi beyaz olmayanların Hollanda vatandaşı da olsa bu yüzden etnik profilleme ile zanlı olarak muamele görmesinin ayrımcı veya ırkçı olmadığına hükmetti.

Mahkemenin kararını Uluslararası Af Örgütü insan haklarının açık bir ihlali olarak değerlendirdi. Örgüt ayrıca kararın Hollanda anayasasının birinci maddesinin de ihlali anlamına geldiğini söyledi.

Amsterdam Üniversitesi öğretim üyesi Sinan Çetinkaya da karara ilişkin Al Jazeera’da yazdığı bir yazıda “Hollandalı olmak, mahkeme kararıyla beyaz olmak demektir.” dedi.

Eindhoven Belediye Meclisi Üyesi

Den Haag mahkemesi, aynı zamanda bir akademisyen olan ve Eindhoven belediye meclisi üyesi olan Mpanzu Bamenga’nın havaalanında özel olarak durdurulup sorgulanması üzerine, açtığı davada sınır muhafaza birliği KMAR’ın haklı olduğuna hükmetti.

Mahkeme, “Etnik köken, yolcular arasından sorgulanmak üzere seçilmek için tek kriter olmasa da, kesinlille kriterler arasından birisidir.” Şeklinde verdiği kararla, KMAR görevlisinin ifadelerini de onaylamış oldu. Mpanzu Bamenga’yı sorguya çeken polis mahkemeye verdiği ifade de “Tek başına idi, hızlı gidiyordu, iyi giyinmişti ve siyah renkliydi. Bu da kendisini kontrol etmemiz için yeterli bir sebepti.” demişti.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş