Gündem

Mültecileri Kurtardılar: Casusluk ve İnsan Kaçakçılığı İle Suçlandılar

Yunanistan’da, mültecileri denizden kurtaran 24 kişi, casusluk, insan kaçakçılığı, kara para aklama ve suç örgütü üyesi olmakla suçlandı.
18 Kasım 2021
Davanın ana sanıklarından Sean Binder, karar sonrasında "Anlaşılan, adaleti daha çok bekleyeceğiz." dedi. @GiorgosKosmop

Yunanistan’ın Midilli adasında mültecileri batmakta olana botlardan kurtaran 3 kişi, casusluk ve insan kaçakçılığı suçlaması ile Yunanistan’da yargılanmaya başlandı. Sanıklar ayrıca, kara para aklama ve suç örgütü üyesi olmakla suçlandı.

Savcılığın 25 yıl ceza istediği Séan Binder, Sarah Mardini ve Nassos Karakitsos ile birlikte diğer 21 kişi hakkındaki dava ertelendi. Erteleme kararı olarak, mahkemenin davaya yetkili olmadığı gerekçesi gösterildi. Mahkeme davayı bir üst mahkemeye sevkedecek. Sanıklar arasında bulunan Sarah Mardini’nin davada kendisi savunmak üzere Yunanistan’a girişine izin verilmedi. Sanıklar 2018 yılında 3 ay tutuklu kalmışlardı.

Davanın ana sanıklarından aktivist Séan Binder karar sonrasında yaptığı açıklamada, «haklı olduğumuzu görmek için daha çok bekeyeceğiz.» yorumunda bulundu.

Suriye asıllı bir göçmen ve profesyonel yüzücü olan Sarah Mardini ile birlikte sosyal aktivist Séan Binder ve Nassops Karakitsos 2016-2018 yılları arasında denizde hayatları tehlikede olan mülteci ve göçmenleri kurtararak yardım ettikleri için yargılanıyordu.

Emergency Response Centre International (ERCI) isimli insanî yardım ve kurtarma kuruluşu adına mültecilere yardım eden sanıklar ile ilgili davaya çeşitli insan hakları örgütü büyük tepki gösterdi. İnsan Hakları Gözlemi (Human Rights Watch) örgütü, davanın Yunanistan’ın insanî yardım çalışmalarını suçmuş gibi göstermesinden başka bir şey olmadığını açıkladı.

Öte yandan aralarında Amnesty International’in da bulunduğu 49 insan hakları ve mültecilere yardım kuruluşu davanın düşürülmesi çağrısında bulundu.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş