AB Ülkelerinde Uzun Süreli Oturma İzni Olanlar Uzun Süre Başka Ülkede Kalabilir

AB Ülkelerinde Uzun Süreli Oturma İzni Olanlar Uzun Süre Başka Ülkede Kalabilir

Avrupa Adalet Divanı, AB ülkelerinde uzun süre ikamet izni olanların, ikamet izni aldıkları ülkede yılda birkaç gün kalsalar bile, başka ülkelerde uzun süre kalmakta serbest olduğuna karar verdi.

Avrupa Birliği  Adalet Divanı, Avrupa Birliği ülkelerinde uzun süreli veya süresiz oturma izinleri olan yabancıların, bir yıl içinde birkaç gün gibi kısa süre de olsa ilgili ülkede kalması hâlinde, oturumlarının iptal edilemeyeceğine hükmetti. AB Adalet Divanı kararını Viyana İdare Mahkemesi’nin müracaatı üzerine aldı.

Avrupa Birliği  Adalet Divanı Üçüncü Dairesi, Avusturya’nın Başkenti Viyana’da uzun süreli oturma izni olan ancak, bir yıl içinde kısa süreli olarak Viyana’da kaldığı tespit edilen bir Kazakistan vatandaşının oturumunun iptal edilmesi üzerine açılan davayı görüştü.

Birkaç Gün Bile İkamet Edilse Yeterli

AB Adalet Divanı kararını, 25 Kasım 2003 tarihinde kabul edilen 2003/109/EC numaralı göç politikaları genelgesine dayandırdı. Bu genelgeyi esas alan Adalet Divanı, 5 yıl sürekli ikamet sonrasında verilen uzun süreli ikamet izninin, o kişinin yılda sadece birkaç gün kalması durumunda dahi iptal edilemeyeceğine hükmetti. Mahkeme, istismar durumunu bu kararın haricinde tuttu.

Kazakistan vatandaşı olan ZK 6 eylül 2018 tarihinde Viyana’da ikametinin uzatılmasını istemiş, Viyana idaresi de 9 Temmuz 2019 tarihli cevabında ikamet iznini uzatmayacağını, çünkü Avusturya’da yılda ancak birkaç gün kalındığının tespit edildiğini bildirdi.

Bu cevap üzerine konuyu mahkemeye taşındı. Viyana İdare Mahkemesi de görüşünü sormak üzere Avrupa Adalet Divanı’na müracaat etti.

Avrupa Birliği Adalet Divanı “AB üyesi olmayan üçüncü ülke vatandaşları, uzun süreli ikametleri ile buraya yerleştiklerini göstermişlerdir. Bunun içindir ki, ikamet ettikleri ülke dışında daha fazla kalmakta AB vatandaşları gibi serbesttirler.” kararını verdi.