“Dinî Hayvan Kesimi Yasağı Yahudi ve Müslümanlara Orta Çağ Damgası Vuruyor”

“Dinî Hayvan Kesimi Yasağı Yahudi ve Müslümanlara Orta Çağ Damgası Vuruyor”

Katharina von Schnurbein: “Koşer ve Helal kesim yasağı Yahudilerle Müslümanları hayvan hayatına saygı duymayan ve orta çağ toplulukları olarak karalıyor.”

Esra Çelik

Avrupa Birliği Komisyonu Antisemitizmle Mücadele Koordinatörü Katharina von Schnurbein, Belçika’da yasayan Yahudi ve Müslüman topluluklara getirilen koşer ve helal hayvan kesimi yasağını eleştirdi. Katharina von Schnurbein yasağın, Yahudi ve Müslümanları hayvan hayatına saygı duymayan ve orta çağ toplulukları olarak resmettiğini söyledi.

Brüksel’deki Avrupa Yahudi Cemaati Merkezi’nde Politico’nun sorularını cevaplayan AB Komisyonu Antisemitizmle Mücadele Komiseri Katharına von Schnurbein, “Bazı ülkelerde bunun sadece bir başlangıç olduğunu ve ardından sünnetle ilgili tartışmanın geldiğini gördük.” dedi. Yahudi ve Müslüman cemaatlerin bu yasak sonrasında Avrupa’da daha fazla yasaklamanın önünü açacağından endişe ettiğini de dile getiren von Schnurbein, “Diğer AB ülkelerinin de aynı şeyi yapıp yapmayacağını söylemek de zor.” dedi.

Avrupa Komisyonu’nun mahkeme kararlarına bağlı kaldığını, buna rağmen diğer Avrupa ülkelerinin, hayvan refahı ve dini özgürlükler arasında farklı bir denge kurabileceğini koşer ve helâl kesim uygulamalarına izin vermek için istisnaî kurallar uygulayabileceklerini de hatırlattı.

Belçika, 2016 yılında hayvan refahı ile ilgili endişeleri öne sürerek koşer ve helâl kesimi yasaklamış, dava, Avrupa Birliği Adalet Divanına taşınmıştı. Fakat Avrupa Birliği Adalet Divanı da Belçika hükümetine böyle bir yasak koyabilme imkanı veren karar almıştı. Belçika’nın yasak kararından önce Avrupa’da İsveç, Slovenya, Danimarka ve Avusturya gibi ülkeler de dinî hayvan kesimine kısıtlamalar getirmişti.