“Bilim ve Düşünce Özgürlüğü Kişisel Verilerden Önceliklidir”

“Bilim ve Düşünce Özgürlüğü Kişisel Verilerden Önceliklidir”

Avusturya Kişisel Verileri Koruma Dairesi BDS, İslam Haritası aracılığı ile Müslüman kurumları ve Müslümanları hedef gösteren bilgilerin, bilimsel olduğuna ve kişisel verilerin ihlali olmadığına hükmetti.

Avusturya Kişisel Verileri Koruma Dairesi (Datenschutzbehörde DSB) Avusturya’da Müslümanlara ait cami ve diğer kurumların adres ve telefon numaralarının yanı sıra, bu kurumlarda görev alanların kişisel bilgilerinin kamuoyuna açıklanmasını veri koruma kanununa uygun buldu.

Avusturya Müslüman Gençliği (MJÖ) teşkilatı tarafından “İslam Haritası”na yapılan itirazı görüşen Avusturya Kişisel Verileri Koruma Dairesi DSB, “Bu durumda bilim ve düşünce özgürlüğü, kişisel verilerin gizliliğinin korunmasından daha önceliklidir.” diyerek itirazı reddetti.

İslamî Kuruluşları Hedef Gösteriyordu

Avusturya hükümetine bağlı “Siyasal İslam Dokümantasyon Merkezi” tarafından hazırlanan ve internete konulan “İslam Haritası ile ülkedeki İslamî kuruluşlar ve camiler hedef gösterilmişti. Haritanın yayımlanmaya başladığı gün Avusturya’daki camiler “Dikkat siyasal İslam!” levhaları ile hedef gösterilmişti.

Avusturya Kişisel Verileri Koruma Dairesi, Avusturya Müslüman Gençliği (MJÖ) isimli kuruluş hakkında haritada verilen bilgilerin zaten ülkede derneklerin kayıtlarını tutan Dernekler Merkezi Kütüğü’nde (ZVR) kayıtlı olduğunu ve herkesin erişimine açık olduğunu gerekçe göstererek reddetti.

Yayımlandığı sırada gelen eleştiriler üzerine haritayı önce kabullenmeyen Viyana Üniversitesi de, Veri Koruma Dairesi’nin açıklaması sonrasında “Üniversitemizin, veri koruma kanuna uyduğu ortaya çıktı.” dedi.

Dikkate Alacağız, Ama, Yasa İhlal Edildi

Avusturya Müslüman Gençliği MJÖ tarafından  yapılan açıklamada kararın dikkate alınacağı ancak, bu karara rağmen, Veri Koruma Yasasının ihlal edildiğini düşündükleri, bunun için de hukuki girişimlerde bulunacağı açıklandı.