Toplum

Telefonunuzdaki Namaz Uygulamasına Dikkat: Verileriniz Çalınabilir!

Güvenlik uzmanlarının yaptığı bir araştırmada, Android ve iOS’ta bulunan birçok namaz uygulamasının içerisine eklenen casus yazılımların, kişisel bilgileri çaldığı tespit edildi. Söz konusu uygulamalar Play Store’den kaldırıldı.
19 Nisan 2022
@Shutterstock

Son dönemlerde 7’den 70’e herkes akıllı telefon kullanırken, uzmanlar telefonlara yüklenen bazı uygulamalara dair kullanıcıları uyardı. Birçok Müslüman kullanıcının telefonuna yüklediği bazı namaz vakitleri uygulamalarının içinde casus yazılımı olduğu tespit edildi.

Dünya genelinde en çok indirilen namaz vakti aplikasyonlarının içerisine eklenen casus yazılımın, kullanıcıların telefon numarasını, e-posta bilgilerini, GPS verilerini sızdırdığı ortaya çıktı. Uygulamalar ayrıca kes-kopyala-yapıştır özelliği ile bazı hesaplarınıza girdiğinizde o bilgileri de rahatlıkla çalıyor.

Facebook Toplum | 4 Nisan 2021 Facebook 533 Milyon Kullanıcısının Bilgilerini Sızdırdı 4 Nisan 2021

VERİLER ABD’li Şirkete Aktarıldı

Measurement Systems tarafından SDK (Software Development Kits) adı verilen kodun, uygulamaların içine yerleştirilmesi için yazılımcılara bir ödeme yapılıyor. SDK diye adlandırılan kodlar genelde reklam amaçlı bilgi topluyor. Fakat bu defa toplanan kişisel verilerin üçüncü kişilere ilettiği ortaya çıktı.

Wall Street Journal haberine göre çalınan kullanıcı verileri Vostrom adındaki bir şirkete iletildi. Uygulamalar üzerinden özellikle Orta Doğu, Doğu Avrupa’yla birlikte Asya’dan veri talep edildiği dikkat çekti. Ayrıca söz konusu şirketin ABD istihbarat servisleri ve ABD Savunma Bakanlığı için çalıştığı da ortaya çıktı. ABD Savunma Bakanlığı söz konusu olayın ortaya çıkmasından sonra “Ulusal Güvenlik” gerekçesiyle erişilebilir verileri satın aldığını doğruladı.

SDK adı verilen kodun birçok uygulamaya yerleştirilmiş olabileceğine dikkati çeken uzmanlar, bunlardan birinin dünya genelinde 10 milyon kullancısı olan Al-Moazin Lite uygulaması olduğunu belirtti. Google, söz konusu uygulamaları 25 Mart 2022’de Play Store’den kaldırdı.

Araştırmayı yapan Serge Egelman ve Joel Reardon adındaki uzmanlar, casus yazılımların farklı uygulamaların içerisine de gizlenebileceğini ifade etti.(c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş