Almanya’da Bugün: “Açık Cami Günü”

İki Almanya’nın birleşme yıl dönümü günü olan 3 Ekim aynı zamanda ülkedeki camiler için  Açık Cami Günü.  Camilerde geleneksel hale gelen “Açık Cami Günü” etkinliklerinin bu yıl 26’ncısı düzenledi.

Almanya’daki Müslümanların çatı kuruluşu olan, Müslümanlar Koordinasyon Konseyinin (KRM) mevcut enerji krizini göz önünde bulundurarak kaynakları korumak ve israftan kaçınmak için bu yılki temasını  “Sınırlı Kaynaklar-Büyük Sorumluluklar” olarak belirlediği günde camilere gerek Müslümanlar gerekse gayrimüslimler yoğun ilgi gösterdi.

IGMG Genel Sekreteri Ali Mete, “Doğa ve çevremizin selameti için daha fazla çaba sarf etmek, camilerimizdeki enerji tüketimini azaltmak konularında sorumluluk taşıyoruz.” diyerek Açık Cami Günü’nün bu yıl iklim ve enerji krizi ekseninde şekillendiğini vurguladı. Mete, IGMG olarak etkinlikte emeği geçen kadın erkek tüm cami idarecilerine ve cemaate teşekkür ettiklerini ifade etti.

Etkinlik kapsamında camilerde gün boyu çeşitli seminerler, sergi ve etkinlikler düzenlendi, cami rehberleri ziyaretçilere camileri tanıttı. Birçok siyasi de parti temsilcisi de camilerin ziyaretçileri arasında yer aldı. Bremen’de Belediye Başkanı Andreas Bovenschulte tarafından bu yıl da Açık Cami Günü’ne özel broşürler basıldı.

Açık Cami Günü 1997 yılından beri her sene 3 Ekim tarihinde gerçekleştiriliyor. Etkinlik 2007 yılından beri Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) tarafından icra ediliyor. Almanya genelinde 1000’in üzerinde caminin katıldığı etkinlikte konuklara karşılıklı tanışma ve fikir alışverişinde bulunma imkânı sunuluyor.  (c)

IGMG Köln Nippes Fatih Camii ©igmg