Toplum

Açık Cami Günü 25. Yılında: “Dünden Bugüne Camiler”

Almanya'da 3 Ekim'de camilerde her yıl geleneksel olarak düzenlenen "Açık Cami Günü" etkinlikleri bu yıl 25. kez gerçekleştirildi.
03 Ekim 2021
IGMG Bremen Achim Şubesi @Camia

Almanya’da camiler her yıl olduğu gibi, bu yıl da Açık Cami Günü vesilesiyle kapılarını ziyaretçilere açtı. Bu yıl 25.’si gerçekleştirilen etkinliğin sloganı “Dünden Bugüne Camiler” oldu. Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) bünyesinde faaliyet gösteren İslami cemaatlere bağlı yaklaşık 1000 caminin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, camiler kapılarını ziyaretçilerine açarak, tanışma ve önyargıların giderilmesi için çeşitli programlar düzenledi. Etkinlik kapsamında binlerce kişi de camileri yakından tanıma imkânı buldu.

Köln DİTİB Merkez Camii’nde sabah saatlerinde başlayan etkinliğe aralarında Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker’in de bulunduğu birçok siyasi isim katıldı. Reker etkinlikte yaptığı konuşmada karşılıklı anlayış, birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekti.

Toplum | 1 Ekim 2021 Steinmeier’den Açık Cami Günü Mesajı: Böyle Bir Günün Düzenlenmesinden Sevinç Duyuyorum 1 Ekim 2021

“Açık Cami Günü Bir Başarı Hikâyesi”

Etkinliğin başında konuşan, İslam Konseyi’nin Açık Cami Günü Sorumlusu Ali Mete, Açık Cami Günü’nün (TOM) sloganları hakkında genel bir bilgi verdikten sonra, camilerde gönüllü olarak çalışanlara teşekkür etti. Fahri çalışanlar olmadan, Almanya’daki Müslüman yaşamın düşünülemez olduğuna işaret eden Mete, TOM’un bu seneki sloganının camilerin değişim ve gelişimini görünür kılmak ile ilgili olduğunu kaydetti.

İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici, Açık Cami Günü’nün her yıl daha fazla rağbet görmesinden memnun olduklarını belirtti. Kesici, bu günün toplum tarafından fark edildiğini görmenin değerli olduğunu kaydetti.

Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) sözcüsü Erol Pürlü de yaptığı konuşmada, camilerin zaman içerisindeki değişimine dikkat çekti. Pürlü, 90’lı yıllarda Müslüman göçmenlerin Almanya’da kalma kararıyla camilerin daha görünür hâle geldiğini belirtti. Pürlü, Açık Cami Günü’nün, Almanya’daki Müslümanların ve camilerin görünürlüğüne büyük katkı sağladığını belirtti ve bunu “bir başarı hikâyesi” olarak tanımladı.

Almanya Müslümanları Koordinasyon Konseyi Temsilcileri ve Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker @Camia

“İlk neslimize teşekkür ediyorum”

DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen, resmi olarak 25. yılını kutladıkları “Açık Cami Günü” etkinliklerinin aslında çok daha eski yıllara uzandığını söyledi.
Türkmen, “Almanya’da bu sene Açık Cami Günleri’nin hem 25. yıl dönümü hem de bizim dedelerimizin işçi olarak Almanya’ya gelişinin 60. yılı, bu sene birleşmiş oldu. Bu açıdan geçmişten günümüze camileri gerek mimari açıdan gerekse topluma kattıkları açısından yıl boyu anlatmak, etkinlikler yapmak istiyoruz. Biz buraya misafir işçi olarak gelsek de bugün Almanya’nın dört bir yanında eğittiğimiz çocuklarımızla, camilerimizde yaptığımız etkinliklerle, sosyal aktivitelerle, buradaki neslimize dinini, dilini, kültürünü aktardığımız merkezler hâline geldik.” dedi.

Camilerin gerek düğün gerek cenaze törenleri yapılan mekânlar hâline geldiğine işaret eden Türkmen, “Eğer bugün Almanya’da bizim neslimiz özgüveniyle, diniyle, diliyle kültürüyle birlikte yaşıyorsa, bunun en önemli merkezleri bu camiler oldu. Küçük yurtlardan büyük külliyelere dönüştü. Bu nedenle Allah’a hamdediyorum ve büyüklerimize, ilk neslimize teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

@Camia

Cumhurbaşkanı Steinmeier’den TOM Mesajı

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Açık Cami Günü (TOM) dolayısıyla yayınladığı mesajda, Almanya genelinde gerçekleşen etkinlikten büyük mutluluk duyduğunu açıkladı. Steinmeier, camilerde gönüllü çalışanları takdir etti ve inancını yaşamanın yanı sıra, içerisinde yaşadıkları topluma faydalı olmaya çalışan, fahri görevlilere de teşekkürlerini iletti. (C,AA)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş