AAD’den Tartışmalı Karar: Şirketler Çalışanlara Başörtüsünü Yasaklayabilir!

AAD’den Tartışmalı Karar: Şirketler Çalışanlara Başörtüsünü Yasaklayabilir!

Avrupa Adalet Divanı, Avrupa Birliği’ne bağlı ülkelerde, işverenlerin çalışanlarına başörtüsü takmayı yasaklayabileğine hükmetti.

Avrupa Adalet Divanı, Avrupa Birliği’ne bağlı ülkelerde, işverenlerin çalışanlarına başörtüsü takmayı ve çeşitli dinî sembolleri yasaklayabileceğine hükmetti. Böyle bir yasağın tüm çalışanlara uygulanmasının ayrımcılık olmadığı belirtildi.

“uygun, gerekli ve hukuki anlamda haklı olmalı”

Öte yandan Avrupa Adalet Divanı aldığı kararda, şirketlerin bunu kolay yoldan yürütmesinin ise mümkün olmadığını belirtti. Başörtüsü yasağının uygun, gerekli ve hukuki anlamda haklı olması gerektiği ifade edildi. Aksi takdirde bu durumun dolaylı yoldan ayrımcılığa neden olabileceği vurgulandı. Ayrıca iş verenlerin başörtüsünü yasaklaması durumunda, Avrupa Adalet Divanı’na, bunun gerçek manada gerekli (şirkete dezavantaj sağlaması gibi) olduğunu ispatlaması gerekecek.

Kararın Perde Arkası

Mahkemenin kararının arka planında Belçika’da yaşanan bir olay yer alıyor. Buna göre bir iş görüşmesinde başörtülü Müslüman kadına sadece başörtüsü çıkarması durumunda işe alınabileceği söylendi. Müslüman kadın bu isteğe olumsuz cevap verip, bir ay sonra tekrar başvuruda bulundu. Bu defa başörtüsünü farklı şekilde takabileceğini söylemesine rağmen şirket tarafından reddedildi. Bunun ardından Müslüman kadın ayrımcılığa uğradığı gerekçesiyle olayı iş mahkemesine taşıdı.(bb)