Gündem

AB Yüksek Temsilcisi Borrell’in “Irkçı” ve “Ayrımcı” Söylemi Tepki Çekti

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in Avrupa’yı bahçe, dünyanın geri kalanını da orman olarak tanımlaması tüm dünyada tepki topladı.
18 Ekim 2022

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in dünyayı bahçe ve orman olarak ayıran açıklamaları üzerine Birleşik Arap Emirlikleri, AB Büyükelçisini çağırarak izahat istedi. Birleşik Arap Emirlikleri, Borrell’in dünyayı tanımlamasının “kabul edilemez ve ırkçı ve ayrımcı” olduğunu, konunun yazılı olarak izah edilmesini istedi.

“Beyaz Üstünlük Taslaması”

Bu arada, Dünya Futbol Kupası’nın oynanacağı Katar’da da Borrel’in açıklaması medya yoluyla eleştirildi. Doha News AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in “Avrupa bir bahçedir. Biz bir bahçe kurduk. Her şey işliyor. İnsanlığın inşa edebileceği, siyasi özgürlük, ekonomik refah ve sosyal uyumun en iyi birleşimidir. Dünyanın geri kalanı ise tam olarak bir bahçe değil. Dünyanın geri kalanının çoğu bir ormandır ve orman bahçeyi istila edebilir.” ifadelerini “beyaz üstünlük taslaması” olarak değerlendirdi.

Doha News Borrel’in ifadelerini, “Tarihsel olarak, Batılılar diğer ülkelerde marjinal hareketleri ve ırkçılığı teşvik etmek için beyaz üstünlükçülüğü kullandılar. Böylece de, yaptıkları askeri operasyonların da o ülkelere “medeniyet” getirmek için haklı gösterdiler.” şeklinde yorumladı.

Öte yandan, AB Yüksek Temsilcisi Borrell, ‘ırkçı’ olarak değerlendirilen söyleminde geri adım atmadı. Yüksek Temsilci Borrell, Avrupa’yı bahçeye, dünyanın kalanını ormana benzettiği için “ırkçı” bulunan söyleminde geri adım atmayarak kendisine yöneltilen eleştirilerin, kamuoyunda patlak veren sıradan konulardan biri olduğunu söyledi.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş