Gündem

İngiltere’de İskoçya’nın Bağımsızlığı Gündeme Oturdu

İngiltere'de Yüksek Mahkeme'sinin, İskoçya parlamentosunun bağımsızlık referandumu düzenleyemeyeceği yönünde karar vermesi İskoçya'da tepkiye neden oldu. İskoçya Başbakanı Sturgeon "Genel seçimler tam bir referandum olacak." dedi.
23 Kasım 2022
İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, genel seçimlerin gerçek bir reform anlamına geleceğini bildirdi. @shutterstock

İngiltere’de Yüksek Mahkeme, İngiliz parlamentosunun izni olmadan İskoçya’nın bağımsızlığını kazanması için ikinci bir referandumun düzenleyemeyeceği yönünde karar verdi. Mahkeme referandum için İskoçya parlamentosunun değil, İngiltere parlamentosunun etkili olduğuna karar verdi.

İngiltere Yüksek Mahkemesinin referandum yetkisi kararı İskoçya’da tepki ile karşılandı. İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, mahkeme kararına uyacaklarını, ancak, bir sonraki genel seçimlerin “defakto bağımsızlık referandumu” olacağını bildirdi.

Sturgeon, mahkemenin kararının, İskoçya için “eşitliğin tek garantisinin bağımsızlık” olduğunu doğruladığını belirten Sturgeon, kararın, “İngiltere’nin ulusların gönüllü ortaklığı olma” iddiasını baltaladığını vurguladı.

Sturgeon, “Açık konuşalım; bir ortağın farklı bir gelecek seçme, hatta kendisine soru sorma hakkından mahrum bırakıldığı sözde ortaklık, hiçbir şekilde gönüllü, hatta bir ortaklık olarak tanımlanamaz.” dedi.

İngiliz parlamentosunda haftalık “Başbakana Sorular” oturumuna katıl İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Yüksek Mahkemenin, İngiliz parlamentosunun izni olmadan İskoçya’nın bağımsızlığını kazanması için ikinci bir referandum düzenleyemeyeceği yönündeki kararını “açık ve nihai” olarak niteledi ve memnuniyetle karşıladı.

İskoç Ulusal Partisinin Meclis Grubu lideri Ian Blackford, oturumda, İngiltere’de Yüksek Mahkemenin, İskoçya’nın ikinci bağımsızlık referandumuna gitme talebini reddetmesine ilişkin, “Başbakan Sunak’ın, İskoç demokrasisini reddetmeye ne hakkı var?” sorusunu yöneltti.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş