Dünya

Müslüman Alimlerin Doğu Türkistan Ziyaretine Tepki: “Soykırımı Görmek Yerine Yalanların Borazanı Oldunuz”

Dünya Müslüman Topluluklar Konseyi isimli kuruluş, 30 İslam alimini Doğu Türkistan’a götürdü ve Uygurların, din adamları ile Müslümanları öldürdüğünü, Çin’in terörle mücadele ettiğini ileri sürdü. Heyetin açıklamaları sert tepki çekti.
14 Ocak 2023
Dünya Müslüman Topluluklar Konseyi heyetinin Doğu Türkistan ziyareti.

Dünya Müslüman Topluluklar Konseyi (The World Muslim Communities Council TWMCC) tarafından Çin’e götürülen İslam dünyasından çeşitli isimlerin ziyareti Uygurlar tarafından sert bir şekilde eleştirildi. Ziyarette aralarında Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Mısır’ın da olduğu 14 ülkeden 30 Müslüman alim yer almıştı.

“Soykırımı Görmediniz, Yalan Borazanı olduz”

Uygur Araştırmalar Merkezi Müdürü ziyareti soy kırımı görmek yerine, Çin’in yalan politikasının borazanı olmakla suçladı.

Abdulhakim İdris, açıklamasında “Müslüman Boşnakların katledildiği Srebrenitsa Soykırımı’nın yaşadığı Bosna’dan, İslam dünyasının ilim merkezlerinden Ezher üniversitesinin kurulduğu Mısır’dan ve Müslümanların gözbebeği Harem-i Şerifin koruyucusu Suudi Arabistan’dan birtakım insanların Çin’in propagandasına alet olması bizleri çok yaralamıştır. Bugün Doğu Türkistan topraklarında Müslüman Uygurlar soykırımla yok edilmektedir. Ancak İslam ülkesi temsilcileri bu soykırımı görmek yerine Çin’in sözde aşırılıkla mücadele yalanının borazanı olmuştur.” ifadelerini kullandı.

Heyetin ziyareti esnasında TWMCC Başkanı Dr. Ali Rashid el-Nuaimi, Uygur Türklerinin sokaklardaki sivillere, dini liderlere saldırdıklarını ve ideolojilerini takip etmedikleri için Müslümanları öldürdüklerini ileri sürmüştü.

Doğu Türkistan’a Sincan’a giden heyette yer alan Suudi Arabistan Eski Eğitim Bakanı Dr. Abdullah el-Ubeyd de “Çin hükümeti şiddeti, aşırılığı ve terörizmi ortadan kaldırmak için büyük ve tutarlı bir çaba sarf ediyor, ancak hala terörü ve şiddeti kışkırtan aşırı fikirler var.” ifadelerini kullanmıştı.

Heyet Önce Komünist Partisini Ziyaret etti

Doğu Türkistan’a giden Ali Raşid Abudula Ali al Nuaimi başkanlığındaki Dünya Müslüman Topluluklar Konseyi heyeti önce Komünist partisini ziyaret etti. Heyet önce Sinciang (Doğu Türkistan) Komünst Partisi Başkanı Ma Xingrui ile görüştü. Kömünist Partisi Başkanı Ma Xingrui, ABD ve bazı Batılı ülkelerin sürekli söylentiler yaydığını ve Çin ile İslam ülkeleri arasına nifak sokmaya çalışıldığını söyledi.

Bosna Hersek Eski Reisu’l Ulema’sı Dr. Mustafa Çeriç’e Bosnadan İtiraz

Bu arada, Bosna Hersek İslam Birliği, Bosna Hersek Eski Reisu’l Ulema’sı Dr. Mustafa Çeriç’in Çin’deki açıklamalarına  katılmadıklarını ve Çeriç’in Bosna Hersek Riyasetini temsil etmediğini bildirdi. Dr. Mustafa Çeriç “Çin dışında duyduklarımız kesinlikle önyargılı.” açıklamasında bulunmuştu.

Beyinleri Nasıl Yıkandı?

Yazar Dr. Abdullah el-Amadî de heyetin ziyaretini sert bir dille eleştirdi. Yazar Amadî “Dünya, Çin’in sistematik beyin yıkaması sonucu Uygur Müslümanlarının yaşadığı trajediyi konuşurken, sözde Dünya Müslüman Topluluklar Konseyi, Çin’i terörle mücadeledeki başarısından dolayı tebrik ediyor! Bu konseye ne kadar derin bir beyin yıkama yapıldı?” şeklinde tepki gösterdi.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş