Gündem

Hasene Arama Kurtarma Görevlileri: “Deprem Hayata Bakışımızı Değiştirdi”

Hasene arama kurtarma ekibinde yer alan Mustafa Altuntaş ve Erkan Eren kurtarma çalışmalarını anlatırken, deprem manzarasının ve depremzedelerinin durumunun, kendilerinin hayata bakışını değiştirdiğini söyledi.
22 Şubat 2023

Hasene insanî yardım derneği ve İslam Toplumu Milli Görüş deprem arama kurtarma ekibinde yer alan görevliler anılarını Camia Haber’e anlattı.

Hasene deprem arama kurtarma ekibinde yer alan 32 yaşındaki itfaiyeci Erkan Eren ve havalimanında çalışan 30 yaşındaki Mustafa Altuntaş yaptıkları arama kurtarma çalışmaları sonrasında izlenimlerini anlattı. Mustafa ve Erkan depremin, hayata bakışlarını değiştirdiğini söyledi.

Mustafa Altuntaş: “Orayı görünce, bizim içimizde de depremleş oluştu.”

Sanki Kendi İçimde De Depremler Oldu

“Gitmeden önce hayalimde oluşturduğum manzara ile gördüğüm manzara tamamıyla farklıydı. İnsanları sanki yanan alevlerin arasından kurtarıyormuşuz gibi hissettim.” diyen Mustafa Altuntaş, oraya vardığı zaman karşılaştığı manzara karşısında önce kendisini sorgulamaya başladığını söyledi. Duygularını “Sanki kendi içimde de depremler olmaya başladı. Gördüklerimi kelimelerle anlatamıyorum.” şeklinde anlatan Mustafa Altuntaş, bu ilk şoktan sonra bir hayat kurtarma ümidiyle kendisine geldiğini bildirdi.

İtfaiyeci Erkan Eren de, deprem bölgesine ilk vardıklarında hayallerin ötesinde bir manzara ile karşılaştıklarını “Artık, sözün bittiği yerdeydik.” şeklinde özetledi. Erkan Eren de “Bazı şeylerin değerini farklı değerlendirmeye başladım. Hayatımız normal devam edecek ama, deprem bölgesini gördükten sonra bazı şeylerin değerinin daha da önemli olduğunu anladık.”

Deprem bölgesindeki mağdurlarla olsun, deprem arama kurtarma çalışmalarına katılanlar olsun, hiç tanımadıkları insanlarla ömür boyu sürecek dostluk ve kardeşlikler kurduklarını söyleyen Mustafa Altuntaş ve Erkan Eren arama kurtarma için giden ekibin de kendilerini birbirlerine emanet ederek çalışmaya başladıklarını söyledi.

Erkan Eren: “Ne kadar profesyonel olursanız olun, yer altında bir canlı izine rastladığınızda heyecanınızı yenemiyorsunuz.”

Bir Canlı İzine Rastladığınızda Heyecanınızı Yenemezsiniz

“Enkaz altında bir canlı olduğu haberi gelince öylesine çalışmaya koyuluyorsunuz ki, artık ne yorulduğunuzu ne de oluşacak tehlikeyi düşünemiyorsunuz.” sözleri ile kurtarma çalışmalarını anlatan Erkan Eren, “Ne kadar profesyonel olursanız olun, yer altında bir canlı izine rastladığınızda heyecanınızı yenemiyorsunuz.” dedi.

Bu heyecana rağmen enkaz altında kalan kişilere zarar gelmesin diye kılı kırk yararcasına planlama ve çalışma yapılması gerektiğine dikkat çeken Erkan Eren, “75 yaşındaki Fatma teyzeyi kurtardığımızda, tüm yorgunluğumuz bitti. Hemen, olanca yorgunluğumuza rağmen, enkaz kaldırmaya devam ettik.” dedi.

İnsanın Bilincini Yerinde Tutması Zor

Mustafa Altuntaş da depremden kurtarma çalışmalarını “O ortama ayak uydurmak ve dayanmak zor. Enkazın altından sevdiğinin kurtarılmasını bekleyen, ama cansız bedeni ile karşılaşan insanların durumunu kaldırabilmek zor. İnsanın bilincini yerinde tutması zor. O ortama ayak uydurmak ve koordine etmek bambaşka bir olay.” sözleriyle anlattı.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş