Almanya’da Evde Bakım Ücreti 316 Euro ile 901 Euro Arasında Değişiyor

Almanya’da Evde Bakım Ücreti 316 Euro ile 901 Euro Arasında Değişiyor

Almanya’da bakıma muhtaç her beş kişiden yaklaşık dördü evde yakınları tarafından bakılıyor. Alman devleti evde hasta yakınına bakanlara aylık 316 Euro ile 901 Euro arasında bakım ücreti veriyor.

Federal İstatistik Ofisi (Destatis)’nin yayımladığı rapora göre Almanya’da 5 milyon bakıma muhtaç kişinin yüzde 63’ü evinde, çoğunlukla yakınları tarafından bakılıyor. Yaşlı nüfusun 2035 yılına kadar 20 milyona ulaşması beklenen ülkede bakım konusu da ayrıca önem kazanıyor.

Federal İstatistik Ofisi’nin rakamlarına göre Almanya’da bakıma muhtaç her beş kişiden yaklaşık dördüne evde bakılıyor. Bakıcıların çoğunluğunu ise bakıma muhtaç kişinin aile yakınları oluşturuyor. Sağlık sektöründeki personel açığının da artmasıyla birlikte devlet, evde bakılabilecek durumda olanların aile yakınları tarafından bakılmasını aylık bakım ücretiyle destekliyor.

[post-refarans id=”29105″ taraf=”sol”]

Buna göre bakımı evden yapılanlar bakım parası alma hakkına sahip. Fakat bunun için öncelikle kişinin hareket etme, kendine yeterlilik, iletişim becerileri, zihinsel becerileri gibi bazı özellikleri bir sağlık kuruluşunda incelenmesi gerekiyor.

Yapılan inceleme sonrasında kişinin bakım seviyesi 1 ila 5 arası belirleniyor. Bakım seviyesi 1 olanlara “bağımsızlıklarının veya yeteneklerinin düşük derecede kısıtlı olması” nedeniyle herhangi bir ödeme yapılmazken, diğer seviyelerde olanlara 316 Euro’dan 901 Euro‘ya kadar bakım aylığı ödeniyor.

BAKIM ÜCRETİ SEVİYEYE GÖRE DEĞİŞİYOR

Alınacak ücretin miktarını da bakıma muhtaç kişinin bakım derecesi belirliyor. Bakım sigortası ay başında bakım parasını bakıma muhtaç kişiye veya direkt bakıcıya gönderiyor.

Bakım seviyesine göre ödenen miktarlar şu şekilde:

Seviye 2: Aylık 316 Euro, yıllık 3 bin 792 Euro.

Seviye 3: Aylık 545 Euro, yıllık 6 bin 540 Euro.

Seviye 4: Aylık 728 Euro, yıllık 8 bin 736 Euro.

Seviye 5: Aylık 901 Euro, yıllık 10 bin 812 Euro.

BAKIM SİGORTASINA BAŞVURU

Sağlık durumundan dolayı aile fertlerinden veya yakınlarından birinin yardımına ihtiyaç duyan bir yakınınız için bakım sigortasına (Alm.: Pflegeversicherung) başvuruda bulunmanız yeterli. Burada öncelikli şartlardan biri bakıma ihtiyaç duyan kişinin 2 ila 5 arası değişen bakım seviyelerinden birine sahip olması. Sonraki adımda bakıma ihtiyaç duyan kişi yetkili bir sağlık kurumu tarafından kontrol edilir ve evdeki bakım ortamı incelenir. Tüm incelemelerin sonucunda bakım sigortası ilgili kişinin bakım seviyesini onaylar ve bakım parasının miktarını belirler.