Gündem

Türkiye Seçim Takvimi Açıklandı: Yurt Dışında 27 Nisan’dan İtibaren Oy Verilecek

Türkiye Cumhurbaşkanalığı ve milletvekili seçimleri için Türkiye dışında ve gümrük kapılarında oy verme işlemi ise 27 Nisan Perşembe başlayacak. Bu yerlerde oy kullanma işlemi 9 Mayıs 2023 Salı günü sona erecek.
14 Mart 2023

Türkiye’de 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri ile ilgili takvim Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklandı. Açıklamaya göre, yurt dışı sandıklarıyla gümrüklerde verilecek oy işlemleri 27 Nisan 2023 Perşembe günü başlayacak. Bu sandıklarda oy verme işlemi ise 9 Mayıs 2023 Salı günü sona erecek.

Seçim İkinci Tura Kalırsa

Türkiye’deki cumhurbaşkanı seçiminde adaylardan birisinin yüzde 50’den fazla oy alamaması durumunda sadece iki adayın katılacağı ikinci seçim yapılacak. Bu ikinci tur seçim de 28 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak.

Cumhurbaşkanlığı seçimi için ikinci turdaki oy verme işlemleri yurt dışı sandıklarla gümrük kapılarındaki sandıklarda 20 Mayıs 2023 tarihinde başlayacak. B sandıklardaki oy verme işlemleri 24 Mayıs 2023 tarihinde son bulacak.

Yurt Dışında Konsolosluklarda Oy Verilecek

Yurt dışı oy sandıkları Türkiye’nin Başkonsolosluklarında kuruluyor. Sandıklar koşulları uygun olan konsolosluk binalarının avlularına kuruluyor. Her parti sandık kurulu için bir görevli gösterebiliyor. Bu arada, bazı konsoloslukların konsolosluk dışında yapacakları düzenlemelerle de sandıklar bu yerlerde kurulabilecek.

Yurt dışında oy kullanabilmek için Yurt Dışı Seçmen Kütüğü’nde kayıtlı olunması gerekiyor.

Seçim Takvimi 18 Mart’ta Başlıyor

Yüksek Seçim Kurulunca (YSK) 14 Mayıs Pazar günü birlikte yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçimi ile 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için hazırlanan takvim kapsamında seçimin başlangıç tarihi 18 Mart olarak belirlendi.

Resmi Gazete’de yayımlanan seçim takvimine göre, cumhurbaşkanı adaylığı için YSK’ye yapılacak başvurular 19 Mart’ta başlayacak. Siyasi partiler ise milletvekili aday listelerini 9 Nisan’a kadar YSK’ye verecek.

Cumhurbaşkanı kesin aday listesi 31 Mart’ta, milletvekili kesin aday listeleri ise 19 Nisan’da ilan edilecek.

Yüksek Seçim Kurulunca (YSK) 14 Mayıs Pazar günü birlikte yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçimi ile 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için hazırlanan takvim kapsamında seçimin başlangıç tarihi 18 Mart olarak belirlendi. ( Muhammed Ali Yiğit – Anadolu Ajansı )

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş