Toplum

IGMG 2023 Fitre Miktarını 13 Euro Olarak Açıkladı

Takvim birliği vesilesiyle çifte sevincin yaşandığı Avrupa'da, ramazan ayında mali ibadetler de daha ön plana çıkıyor. IGMG İrşad Başkanı Celil Yalınkılıç, bu yılki fitre miktarının 13 Euro olduğunu belirtti.
05 Nisan 2023
@camiahaber

Geçtiğimiz yıllarda pandeminin gölgesinde yaşanan ramazanlara kıyasla, kısıtlama olmaksızın toplu ibadetlerin devam ettiği ve yeniden kalabalık iftar sofralarının kurulduğu camiler, ramazan ayının bereketiyle şenlendi. Camia Haber’e konuşan IGMG İrşad Başkanı Celil Yalınkılıç, camilerdeki ramazan programları hakkında bilgi verirken, merak edilen fitre miktarını da açıkladı. Yalınkılıç, “2023 fitre miktarı 13 Euro” dedi.

TAKVİM BİRLİĞİ ÇİFTE SEVİNÇ YAŞATTI

Tüm İslam âleminin heyecanla beklediği ramazan ayı, bu yıl Avrupa’daki Müslümanlara çifte sevinç yaşattı. Takvim birliğine giden Avrupa’daki İslami cemaatler, 23 Mart’ta başlayan ramazan ayında ilk kez aynı vakitte oruç açıyor, aynı vakitte teravih namazı kılıyor ve aynı vakitte sahura kalkıyor.

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) ve Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) gibi İslami cemaatler olmak üzere, Avrupa’daki İslami cemaatlerin önemli bir bölümü 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren namaz vakitlerini gösteren takvimlerde aynı vakitleri kullanma kararı almıştı. Bu karara Türkiye, Arap ve Balkan kökenli İslami cemaatler de katılarak, ortak namaz vakitleri takviminde anlaşılmıştı.

Toplum | 3 Nisan 2023 Almanya’da Binlerce Kişi Şehir Meydanındaki İftarda Buluştu 3 Nisan 2023

“RAMAZAN COŞKUSU CAMİLERDE HİSSEDİLİYOR”

Ramazan ayının ilk gününden beri camilerde de cemaate yönelik yoğun çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG)’e bağlı camilerdeki ramazan faaliyetleri hakkında Camia Haber’e konuşan, IGMG İrşad Başkanı Celil Yalınkılıç, geçtiğimiz yıllarda pandeminin getirdiği zor şartlar altında geçirilen ramazan aylarının geride kaldığını, bu yıl ramazan coşkusunun tüm camilerde hissedildiğini belirtti. Yalınkılıç, “Pandeminin üzerimizde bırakmış olduğu; ibadetlerin evde yapılması hususundaki alışkanlığın sona ermesini amaçlayarak, cemaatimizi genç, yaşlı, kadın, erkek demeden namazlarını camide cemaatle kılma noktasında teşvik ediyoruz. Zira ramazan ayı kardeşliğimizi pekiştirme ayıdır.” dedi.

MALİ İBADETLER: ZEKÂT VE FİTRE

2023 fitre miktarının 13 Euro olarak belirlendiğini ifade eden Yalınkılıç, her ramazan olduğu gibi bu ramazan ayında da mali ibadetlerin daha ön planda olduğunu belirtti. Yalınkılıç, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da cemaatimize ramazan atmosferini hissettirmek için camilerimizi temizledik, mahyalarla süsledik. Fitre ve zekât ibadetlerinin ön planda olduğu bu dönem için bölgelerimizde zekât danışmanlığı yapacak hocaların tespitini yaptık ve eğitimlerini tamamladık.” dedi. Buna göre her bölgede ortalama iki görevli olmak üzere toplam 75 zekât danışmanı, cemaatin sorularını yanıtlayacak.

kalp Yazarlar | 15 Mart 2023 Deprem Felaket Mi? 15 Mart 2023

“AĞIRLIKLI GÜNDEM DEPREM VE SEL”

Camilerdeki ağırlıklı sohbet gündeminin Türkiye ve Suriye’de yaşanan deprem felaketi olduğunu belirten Yalınkılıç, “Bu yıl sohbetlerde ağırlıklı gündemimiz yaşanan deprem ve sel felaketi. Özellikle fitre ve zekât ibadetleri kapsamında cemaatimizi bu yönde bilgilendirmeye gayret ediyoruz. Camilerimizde öğle namazından 20 dakika önce sohbet yapılıyor. Ardından eksiksiz tüm camilerimizde mukabele okunuyor. Bazı camilerde sabah namazından önce, öğle namazından sonra veya ikindi namazından sonra da okunabiliyor.” ifadelerini kullandı. Hafızlık kurumlarında eğitimlerini tamamlayan 75 hafızın mukabele okuduğunu ve 8 camide hatimle namaz kıldırdığını aktaran Yalınkılıç, yoğun bir ramazan ikliminde olunduğunu belirtti.

“İMAMLARIMIZIN DİLİ İNŞA VE İHYA EDİCİ OLMALI”

Takvim birliğinin ramazan ayındaki çalışmalara da olumlu yönde yansıdığını ifade eden Yalınkılıç, akşam ve yatsı namazı arasındaki sürenin uzamasıyla, teravih namazı öncesinde 30 dakika sohbet yapıldığını aktardı. Yalınkılıç, “Teravih namazları her bölgemizde 20 rekât olarak kılınıyor. 8 rekât teravih namazı uygulaması hiçbir bölgemizde yok.” dedi.

Ramazan ayında farklı kesimlerden birçok Müslüman’ın camilere geldiğini belirten eden Yalınkılıç, IGMG’ye bağlı camilerde görev yapan imamların kullandığı dile büyük önem verdiklerini ifade etti. Yalınkılıç, “İmamlarımızın dili inşa ve ihya edici olmalı. Ramazan ayı birlik, beraberlik ve kardeşlik ayıdır. Müslümanlar arasında ötekileştirici bir dili kabul etmiyoruz.” dedi.

“DUALARIMIZ DEPREMZEDE KARDEŞLERİMİZLE”

Pandemiden dolayı son yıllarda camilerde toplu iftarlar yapılamadığını belirten Yalınkılıç, bu yılki ramazan ayında hemen hemen her camide iftar sofralarının kurulduğuna dikkat çekti. Yalınkılıç son olarak şunları ifade etti: “Her ne kadar ramazan ayına kavuşmanın mutluluğu içerisinde olsak dahi, dualarımız deprem ve sel felaketinden etkilenen kardeşlerimizle. Bu elim felakette hayatını kaybetmiş olanlara Allah’tan rahmet, geride kalan yakınlarına sabır-ı cemil diliyoruz. Ramazan ayı aynı zamanda dayanışma ayıdır. Hepimiz Müslüman kardeşinin acısını paylaşmakla ve yaralarını birlikte sarmakla yükümlüyüz.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş