Gündem

Alman Vatandaşı ve Çifte Vatandaş Olmak Kolaylaşacak

Almanya'da koalisyon hükümetini oluşturan partiler Alman vatandaşlığına geçişi kolaylaştıran ve çifte vatandaşlığa izin veren yasa tasarısı konusunda anlaştı. Yahudi düşmanlığı ve kadın-erkek ayrımı yapanlar vatandaş olamayacak.
22 Mayıs 2023
@shutterstock

Almanya’da hükümeti oluşturan partiler, Alman vatandaşlığına geçişi kolaylaştıran yasa tasarısı üzende anlaştı. Federal İçişleri Bakanlığı tarafından kamuoyu ile paylaşılan tasarıya göre, Alman vatandaşlığını elde etmek için Almanya’da ikamet ve çalışma süresi 8 yıldan 5 yıla indirilirken, kişinin Almanya’ya uyum konusunda başarısı olmasının tespit edilmesi durumunda bu süre 3 yıla indirilecek.

Çifte Vatandaşlık Kolaylaşacak

Yeni tasarı çoklu vatandaşlık yasağını ortadan kaldıracak. Böylece vatandaşlık müracaatının kabul edilmesi durumunda, eski vatandaşlığın bırakılması istenmeyecek. Bu durum en çok Türk vatandaşlarını rahatlatacak.

Çok vatandaşlık yasağını iptal edecek olan yasayla, daha önce Alman vatandaşı olup Türk vatandaşlığından çıkan Türk vatandaşlarının yeniden Türk vatandaşlığı alması sonrasında Alman vatandaşlığını bırakmaları istenmeyecek. Gençlerin de 23 yaşına geldiklerinde Alman vatandaşlığı veya önceki ülke vatandaşlığından birisini tercih etmelerine gerek kaymayacak

Federal içişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa tasarısının çifte vatandaşlığı yasalaştırması özellikle ülkedeki en kalabalık yabancı nüfusu oluşturan Türklere uygulanan ayrımcılığı da ortadan kaldıracak.

Almanya Federal İçişleri Bakanlığı yasa tasarısının gerekçelerini izah ederken ülkede çifte vatandaşlık yasağı bulunmasına rağmen, Alman vatandaşlığı elde eden kişilerin çoğunluğunun yine çifte vatandaş olduğunu, yeni yasayla başta Türkiye olmak üzere bazı ülkelerin vatandaşlarının çifte vatandaş olamaması sebebiyle ayrımcılığa uğramasının da ortadan kalkacağını belirtti.

YAHUDİ DÜŞMANI VE IRKÇILAR VATANDAŞ OLAYAMAYACAK

Yeni vatandaşlık yasasının çıkması hâlinde Yahudi düşmanı, ırkçı, yabancı düşmanı veya insanlık dışı suçlar işlediği kanıtlanan kişiler Alman vatandaşlığı alamayacak. Bunun için vatandaşlık işlemlerini yapan daireler, savcılıklarla, istihbarat örgütleri, emniyet müdürlükleri ve gümrük suçları araştırma idaresi ile daha sıkı bir işbirliğine gidecek. Tasarıda yer alan şu hüküm ile, kişilerin ilgili suçları işlemiş olmaları durumunda Alman vatandaşlığı verilmeyecek: “Alman vatandaşı olamaz. Bu nedenle Vatandaşlık Yasası’nda şu cümle açıkça yer almaktadır: “Yahudi düşmanı, ırkçı, yabancı düşmanı veya insan onurunu aşağılamaya yönelik eylemler, Federal Almanya Cumhuriyeti Anayasası’nın insan onuru güvencesiyle bağdaşmaz ve bu yasada tanımlanan özgür demokratik temel düzeni ihlal eder.”

Çok Evliler ve Kadın Erkek Eşitliğine Aykırı Davrananlar Vatandaş olamayacak

Yeni yasa tasarısına göre, çok eşli kişilerle, “Davranışlarıyla, anayasanın kadın ve erkeklerin eşit haklara sahip olduğu ilkesini ihlal ettiklerini ortaya koyan.” kişiler Alman vatandaşı olamayacak.

Yabancı Orduda Askerlik Yapanlarla Teröristler de Vatandaş Olamayacak

Yasa ile bir başka ülkenin ordusunda askerlik yapan ya da bir terörist örgütte silahlı çatışmalara katılan kişiler de vatandaş olamayacak.

“KALİFİYE ELEMANLARI ÜLKEMİZE ÇEKMEK İÇİN DE ÇOK ÖNEMLİ”

19 Mayıs’ta konuyla ilgili bir basın açıklaması yayımlayan İçişleri Bakanı Nancy Faeser yeni vatandaşlık yasası ile trafik lambası olarak adlandırılan koalisyon hükûmetinin en önemli ilerleme başlıklarından birini hayata geçirdikleri için çok memnun olduklarını bildirdi. Faeser şunları söyledi: “Toplumumuzun bir parçası hâline gelen insanların aynı zamanda ülkemizi demokratik bir şekilde şekillendirmeye yardımcı olabilmelerini istiyoruz. Kanada gibi iyi örnekler, bize bu bakış açısının acilen ihtiyaç duyduğumuz kalifiye elemanları ülkemize çekmek için de çok önemli olduğunu gösteriyor. Birçok göçmen kendini Alman hissediyor, ancak geldikleri ülkeyle bağlarını tamamen koparmak istemiyor. Gelecekte artık kimliklerinin bir kısmından vazgeçmek zorunda kalmayacaklar. Uzun zamandır gecikmiş olan paradigma değişimini gerçekleştiriyor ve çoklu vatandaşlığa izin veriyoruz.” (c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş