Belçika Hükümeti Yeni Bir İslam Temsil Kurumu Oluşturdu

Belçika Hükümeti Yeni Bir İslam Temsil Kurumu Oluşturdu

Belçika İslam Temsil Kurumu, Adalet Bakanı’nın yeni bir İslami temsil kurumu oluşturmasını “Belçika‘da din özgürlüğüne tahammül edilemez, laiklik ve dinî kurumların özerkliği ilkeleriyle bağdaşmayan bir müdahale olarak” tanımladı.

Belçika hükümeti, ülkede Müslümanları temsil eden Belçika’daki İslam Temsil Kurumu Exécutif (EMB) yerine Belçika Müslüman Konseyi (Conseil Musulman de Belgique) isimli yeni bir temsil kurumu oluşturdu. Yeni temsil kurumu 1999 yılından beri kraliyet kararnamesi ile temsil kurumu vazifesi gören Exécutif’ten sert tepki aldı.

Din işlerinden sorumlu olan Adalet Bakanı Van Quickenborne’un İslam Temsil Kurumu Exécutif yerine Belçika Müslüman Konseyi (Conseil Musulman de Belgique) isimli yeni bir oluşum kurduğunu açıklayan Exécutif Başkanı Mehmet Üstün, yeni girişimin hükümetin Müslümanların din özgürlüğüne müdahelesi anlamına geldiğini açıkladı.

Hükümet tarafından mevcut temsil kurumu yerine yeni bir temsil kurumu oluşturmasının Müslümanların içişlerine karşı bir saldığı olduğunu ifade eden Exécutif Başkanı Mehmet Üstün, Exécutif’in 29 Eylül 2022 tarihli Kraliyet Kararnamesi ile temsil yetkisinin elinden alınmasına rağmen bugüne kadar bu kararın uygulanmadığını ve temsilcilik görevini resmen yürüttüğünü de açıkladı.

Yeni Kurumun Adresi Exécutif’in Adresi

İslam Temsil Kurumu Başkanı Mehmet Üstün, yeni kurulan Belçika Müslüman Konseyi’nin adresinin de Exécutif’in adresi ile aynı olmasına dikkat çektikten sonra yeni oluşumun “ülkedeki din ve devlet ayrılığı ilkesine, din özgürlüğüne ve dinî kurumların özerkliğine aykırı” olduğunu bildirildi.

Din Özgürlüğüne Tahammül Edilemez Müdahale

Yaptığı basın açıklamasında “Adalet Bakanı’nın İslam dinine yönelik bu anlaşılmaz tutumu kabul edilemez. Bu durum Belçika Anayasası tarafından tanınan din özgürlüğüne tahammül edilemez bir müdahale teşkil ediyor.” ifadelerini kullanan Mehmet Üstün, Adalet Bakanı’ndan İslam inancının temsiliyetine ilişkin tartışmalara kendisini de dahil etmesini istediklerini, ancak Adalet Bakanı’nın bunu kabul etmediğini bildirdi.

Üstün, Adalet Bakanının son girişimini “Adalet Bakanı, gizli ve şeffaf olmayan bir şekilde hareket etmeye devam ettiğine göre, bakanın Müslümanların işlerine müdahelesinin daha da netleşmiştir.” şeklinde eleştirdi.