Rusya, Tahıl Koridoru Anlaşmasını Durdurdu! AB Ülkeleri Tepki Gösterdi

Rusya’nın Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasını fiilen bitirmesini üzerine AB ülkeleri tepki göstererek anlaşmanın acilen uzatılması çağrısında bulundu.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın durdurulduğunu belirtermesi üzerine, ilgili şartlar uygulandığında Rusya’nın anlaşmaya geri döneceğini bildirdi. Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün süresi dolan Ukrayna ve Rusya’dan tahıl çıkışına yönelik uygulanan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na ilişkin bilgi verdi.

Anlaşma fiilen son buldu

17 Temmuz’da anlaşmanın süresinin dolduğuna işaret eden Peskov, “Tahıl koridoru anlaşması fiilen son buldu, durduruldu. Rusya, ilgili şartlar uygulanır uygulanmaz derhal tahıl anlaşmasına geri dönecek. Anlaşmanın Rusya ile ilgili kısmı yerine getirilmedi.” ifadesini kullandı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da Ria haber ajansına yaptığı açıklamada, “Rusya, anlaşmanın uzatılmasına itirazını bugün Türk ve Ukrayna tarafları ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliğine resmen bildirdi.” ifadesini kullandı.

“kuvvetle kınıyorum”

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’nın Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasını bitirmesini kuvvetle kınadıklarını bildirdi. Von der Leyen, konuyla ilgili açıklamasında, “Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin çabalarına rağmen Rusya’nın Karadeniz Tahıl Girişimini bitirmeye yönelik hareketini kuvvetle kınıyorum.” ifadesini kullandı.

tahıl koridoru anlaşması uzatılsın

Almanya’da Rusya’ya Ukrayna ile olan tahıl koridoru anlaşmasını uzatma çağrısı yaptı. Hükümet Sözcü Yardımcısı Christiane Hoffmann, Berlin’de yaptığı açıklamada, Rusya’nın tahıl koridoru anlaşmasını uzatmasını ve mevcut anlaşmazlığı yoksul insanların sırtından yürütmemesini istediklerini belirtti.

“Açlık silah olarak kullanılmamalı”

Almanya Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir de “Açlığın bir silah olarak kullanılmasına son verilmeli. Vladimir Putin’in, korkunç savaş çığırtkanlığı için bu dünyadaki yoksulların en yoksulu rehin alınıyor.” ifadesini kullandı.  Almanya Çiftçiler Birliği de anlaşmanın durdurulmasının ardından şu an için Almanya ve Avrupa pazarlarında herhangi bir darboğaz görmediklerini açıkladı.

Avusturya’da tepki gösterdi

Avusturya, Rusya’ya Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın acil uzatılması çağrısında bulundu. Avusturya Dışişleri Bakanlığı, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na ilişkin Twitter’dan “gıda silah değildir” etiketiyle paylaşımda bulundu. (aa,c)