Almanya’da 2024’te Kalorifer ve Akaryakıt Fiyatlarına Zam Geliyor

Almanya’da 2024’te Kalorifer ve Akaryakıt Fiyatlarına Zam Geliyor

Almanya’da Federal Hükümet, gelecek yıl, kalorifer yakıtı ile akaryakıt fiyatlarını da etkileyen karbondioksit fiyatını artırmayı planlıyor.

Almanya’da Federal Hükümet, İklim ve Dönüşüm Fonu’nun Detaylarını Onayladı. Gelecek yıl karbondioksit fiyatı belirgin bir şekilde artacak. Bu şekilde fosil yakıtlı ısınma ve akaryakıt fiyatları daha pahalı hale getirilecek.

ton başına 40 euro olacak

Yerel kaynaklara göre karbondioksit fiyatının 1 Ocak itibariyle ton başına 40 Euro’ya yükselmesi bekleniyor. Şu anki fiyatı ise 30 Euro. 2025 yılında ise bu fiyatın 50 Euro, 2026 yılında ise 65 Euro olması bekleniyor.

Finansal Plan 2027’ye kadarki süreyi kapsıyor

Federal Kabine tarafından onaylanan İklim ve Dönüşüm Fonu Ekonomi Planı taslağı ve 2027’ye kadar olan Finansal Planı, bina iyileştirmeleri, elektrikli taşıtlar, ve demiryolu altyapısının genişletilmesinin teşvikine milyarlarca dolarlık finansman sağlayacak.

“geleceğin fırsatlarını oluşturmak için bu temelleri atıyoruz”

Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Karbon salınımının azaltılması ve dijitalleşme ile geleceğin fırsatlarını oluşturmak için bu temelleri atıyoruz. Karbondioksit fiyatlandırmasında özellikle mevcut büyüme zayıflığını göz önünde bulundurarak, dikkatli bir şekilde hareket etmeliyiz.” diye kaydetti.

10,9 milyar euro gelir artışı bekleniyor

Hükümet, 2024 yılı için karbondioksit fiyatının artırılmasıyla birlikte yaklaşık 10,9 milyar Euro’luk önemli bir gelir artışı bekliyor. Bu miktarın 2023 yılına kıyasla yaklaşık 2,3 milyar Euro daha fazla olması öngörülüyor.(bb)