Almanya Başbakanı Scholz’dan Muhalefete “Almanya Paktı” önerisi

Almanya Başbakanı Scholz’dan Muhalefete “Almanya Paktı” önerisi

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 16 eyalet ve ana muhalefetteki Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerine ‘Almanya Paktı’nı önerdi.

Almanya’da 16 eyalet ve ana muhalefetteki Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerine de güçlerini birleştirme çağrısında bulunan Başbakan Olaf Scholz, “Size ülkeyi daha hızlı, daha modern ve daha güvenli yapacak bir Almanya Paktı oluşturma önerisi yapmak istiyorum. Durgunluk yerine hız, durmak yerine eylem, kavga yerine işbirliği. Bu dönemde ihtiyaç duyduğumuz şey budur.” ifadesini kullandı.

[post-refarans id=”46563″ taraf=”sol”]

Scholz, dijitalleşmede yaşanan sorunlara değindi

Almanya’da dijitalleşmede yaşanan sorunlara da değinen Scholz, “Vatandaşlara, internetten alışveriş, para transferi ve tatil rezervasyonlarını yapabilmelerine rağmen Almanya’nın her yerinde temel idari hizmetlerin hala internet üzerinden mümkün olmadığını anlatamayız. Bunun değişmesi lazım.” dedi.

Göz bandıyla konuşma yaptı

Koşu yaparken düşmesi nedeniyle yüzünden yaralanan ve mecliste göz bandıyla konuşma yapan Başbakan Scholz, ülkenin en iyi günlerinin geçmişte değil gelecekte olması için çalıştıklarını, bunun birliktelikle başarılabileceğini kaydetti.

“AfD AB’nin parçalanmasını isteyor”

Scholz, aşırı sağcı popülist Almanya için Alternatif Partisini (AfD) eleştirerek, AfD’nin ülkenin refahını kasten yıkmak istediğini belirtti. AfD’yi “Ülke için yıkım komandosu” olarak nitelendiren Scholz, Almanya’daki refahın Avrupa Birliği  ile çok yakından bağlantılı olmasına rağmen AfD’nin AB’nin parçalanmasını istediğini söyledi.

AfD’den erken seçim talebi

AfD Eş Genel Başkanı Tino Chrupalla ise yaptığı konuşmada Scholz liderliğindeki hükümetin zamanının dolduğunu belirterek erken seçim yapılması talebinde bulundu.

Hükümetin göç ve ekonomi politikasını eleştiren Chrupalla “Lütfen, eğer yapabiliyorsanız, iki gözünüzü tekrar açın ve Alman ekonomisinin nasıl tepki verdiğini, nasıl yere düştüğünü görün ve bu ülkenin omurgası olan Alman ekonomisine sahip çıkın.” ifadesini kullandı. (aa,c)