Fas’ı Vuran Depremde Bilanço Ağırlaşıyor!

Fas’taki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Depremde can kaybı 2 bin 212’ye yükselirken, yaralıların sayısı 2 bin 421’i geçti.

Fas İçişleri Bakanlığı, 8 Eylül günü akşam saatlerinde meydana gelen depremle ilgili güncel bilgileri paylaştı. Bakanlık açıklamasında, merkez üssü Marakeş’in El-Huz bölgesi olan 7 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 2 bin 212’ye, yaraların ise 2 bin 421’ye yükseldiği belirtildi. Fas medyası, depremin başkent Rabat başta olmak üzere Kazablanka, Meknes, Agadir ve Fes kentlerinde de hissedildiğini belirtmişti.

[post-refarans id=”47481″ taraf=”sol”]

“çok sayıda köy tamamen yok oldu”

Fas basınına göre, Adalet Bakanı Vehbi, telefonla bağlandığı yerel bir televizyon kanalında, yıkıcı depremin merkez üssü çevresinde bulunan bazı köylerin tamamen yok olduğunu ifade etti. Vehbi, ülkenin güneybatısındaki Tarudant kentinde bazıları tarihi olan çok sayıda eski mahallenin ciddi şekilde hasar gördüğüne dikkati çekerek, yetkililerin depremden etkilenen bölgelerde evlerine dönemeyen bölge sakinlerini barındırmak için çalıştığını kaydetti.

En çok zararı eski yapılar gördü

Bölgedeki eski camilerin arasında yer alan Amezmiz’deki Mescid el-Atik’in minaresinin üst kısmı tamamen yıkılırken, duvarlarında derin çatlaklar oluştu. Genelde eski yapıların etkilendiği depremde, birçok şehirde tarihi eserler de zarar gördü. Zarar gören eserlerin arasında 12 yüzyılda inşa edilen Marakeş yakınlarındaki Mescid el-Azam da bulunuyor.

4 ülkenin yardım teklifi kabul edildi

Fas İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ülkede meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremin ardından yetkili makamların, bu gibi durumlarda koordinasyon eksikliğinin yol açacağı aksi durumları göz önüne alarak gerekli ihtiyaçları titiz şekilde değerlendirdiği kaydedildi.

Açıklamada, bu aşamada dost ülkeler; İspanya, İngiltere, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelen “arama kurtarma ekibi sevk edilmesi” yönündeki yardım tekliflerinin kabul edildiği belirtildi. (aa,c)