İsviçre’de Genel Seçimlerde İsviçre Halk Partisi Birinci Parti Oldu
İsviçre’de Pazar günü yapılan genel seçimin gayriresmi sonuçlarına göre, İsviçre Halk Partisi (SVP) oylarını artırarak birinci parti olmayı sürdürürken, Yeşiller Partisi büyük oy kaybı yaşadı.
- GündemİSVİÇRE
- 23 Ekim 2023
Yaklaşık 5,5 milyon kişinin oy kullanma hakkına sahip olduğu İsviçre’de, 200 kişilik Federal Meclis (Halk Meclisi) ile 46 kişilik Kantonlar Meclisi üyeleri belirlendi. Açıklanan gayriresmi sonuçlara göre, İsviçre Halk Partisi (SVP) oylarını artırarak birinci parti olmayı sürdürdü.
Yeşiller Partisi oy kaybetti
İsviçre’nin resmi televizyon kanalı SRG’nin sandıklardan çıkan ilk sonuçlar baz alınarak yaptığı tahminlere göre, SVP oylarını bir önceki döneme göre 3,4 puan artırdı ve yüzde 29 ile birinci parti oldu. Geçen seçimde büyük çıkış yaparak oyların yüzde 13’ünü alan Yeşiller Partisi bu seçimde, 4,1 puanlık oy kaybetti.
İsviçre Sosyal Demokrat Partisi (SP) ise 0,4 puanlık artışla oyların yüzde 17,2’sini aldı. Merkezi Parti oyların yüzde 14,7’sini alırken, Liberal Demokrat Parti (FDP) ise yüzde 14,6 oranında oyda kaldı.
5,5 milyon seçmen var
Yaklaşık 5,5 milyon kişinin oy kullanma hakkına sahip olduğu İsviçre’de, 200 kişilik Federal Meclis (Halk Meclisi) ile 46 kişilik Kantonlar Meclisi üyeleri genel seçimlerle belirleniyor. Yerel saatle 10.00’da başlayan oy kullanma işlemi saat 12.00’de sona erdi.
Seçmenlerin çoğu oyunu sandığa gitmeden kullanıyor
İsviçre’de seçmenler, tercihlerini sandıkta, elektronik ortamda veya mektup yöntemiyle yapabiliyor. Seçmenlerin yaklaşık yüzde 90’ı sandık başına gitmeden mektup veya elektronik oylamayı tercih ederken, yüzde 10’u da oyunu sandıklarda kullanıyor.
Federal hükümet 7 bakandan oluşuyor
Nüfusu 9 milyon civarında olan İsviçre, karmaşık siyasi yapısı ve seçim sistemi dolayısıyla 60 yıldan uzun süredir koalisyon hükümetlerince yönetiliyor. Federal sisteme sahip İsviçre’de hükümet, parlamento tarafından seçilen 7 bakandan oluşuyor. İsviçre Konfederasyon Başkanları ise parlamento tarafından 7 kişilik kabine içinden seçiliyor ve bir yıl görev yapıyor.
“sihirli formül”
1959’da bu yana uygulamada olan ve adına “sihirli formül” denilen sistemle, seçimlerde en fazla oy alan 3 partiye kabinede 2’şer koltuk, 4’üncü partiye bir koltuk veriliyor. Resmi adı “İsviçre Konfederasyonu” olan İsviçre’nin temelini oluşturan konfederasyon, 13. yüzyılın sonunda kuruldu ve 1499’dan beri bağımsızlığını korudu.(aa,c)