Almanya’da Ev Almak Mı Yoksa Kiralamak Mı Mantıklı? Uzmanı Açıkladı!

Almanya’da Ev Almak Mı Yoksa Kiralamak Mı Mantıklı? Uzmanı Açıkladı!

Almanya’da emlak piyasasında gayrimenkul fiyatları düşerken, kira fiyatları artıyor. Peki Almanya’da ev almak mı yoksa kiralamak mı daha mantıklı? Emlak Uzmanı Thorsten Bader konuyu değerlendirdi.

Almanya’da ev almak isteyen bir çok vatandaş var bunun mevcut durumda mantıklı olup olmadığını merak ediyor. Gayrimenkul fiyatları düşerken, kira fiyatları ise artmaya devam ediyor. Bazı vatandaşlar kendi evine geçiş yapmak isterken, bazıları ise ticari noktada ev satın alıp kiraya vermeyi düşünüyor. Fakat ev satın alıp kiraya vermek belli riskleri de beraberinde getiriyor. Emlak uzmanı Thorsten Bader, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

“Almanya’da ev almak isteyen herkes kar etmeyebilir”

Bader, bu dönemin alıcılar için kar noktasında ilgi çekici olduğunu belirtirken, Almanya’da ev almak isteyen herkesin kar elde edemeyeceğinin altını çizdi. Bader, “Düşünmeden alınan kararlar pahalıya mal olabilir. Kabul edilmelidir ki, şu anda emlak piyasasına bakanlar çok karmaşık bir tablo görüyorlar. Örneğin geçen yılın aynı dönemine göre A-sınıfı bölgelerdeki gayrimenkul fiyatları yüzde altı oranından fazla düşüş yaşadı.” diye kaydetti.

“kiralar neredeyse yüzde 8 arttı”

Fakat aynı zamanda söz konusu A-sınıfı ve çevre bölgelerdeki kiralarla ilgili olumlu gelişmeler de yaşandığını belirten Thorsten Bader, “Buralarda kiralar ise neredeyse yüzde 8 oranında arttı. Yeni kiralamalarda hala yüzde 3 ila 5 oranında artışlar söz konusu.” diye ekledi.

“artan enflasyon kiraların da artmasına neden oluyor”

Alman uzman, her halukarda pasif kalmamanın ve özellikle fiyatların daha da düşeceğini beklememenin önemine değindi. Profesyonel yatırımcıların bu fırsatı paralarını korumak için değerlendirdiklerini belirten Bader, “Çünkü artan enflasyon aynı zamanda kiraların artmasına neden oluyor, bu da karı sürekli olarak artırıyor.” ifadelerini kullandı.

lüks sınıf emlakların değerlerinde düşüş devam edecek”

Ancak yatırım yaparken lüks segmentte dikkatli olunması gerektiği belirten Bader, “Bu noktada piyasa geçen yıllarda belirgin bir şekilde düştü. Gelecekte dönemde de lüks sınıf emlakların değerlerinde düşüşün devam etmesi bekleniyor. Buna karşılık, geniş bir müşteri tabanı olan orta gelir seviyelerindeki işçi ve memur sınıfına hitap eden konutlar ise çok daha karlı.” diye konuştu. Bu segmentte ise önümüzdeki yıllarda değer artışı ve kira gelirlerinde yükseliş bekleniyor.

uzmanlardan fırsatı değerlendirme tavsiyesi

Sonuç olarak emlak piyasası şu anda hem büyük fırsatlar hem de riskler sunuyor. Bir mülk satın almadan önce mutlaka dikkatli bir piyasa analizi ve üzerine düşünülmüş bir yatırım stratejisi oluşturulması gerek. Uzmanlar, emlakların hala güvenli ve cazip bir yatırım olarak kabul edildiğini ifade ediyor. Korona krizi, hızla artan enflasyon ve yüksek enerji maliyetleri sonrasında piyasanın an itibariyle bir ivme yakaladığını belirten uzmanlar, yatırımcı ve emlakçılara bu fırsatı değerlendirme tavsiyesinde bulunuyor.(bb)