Almanya’da Yeni Yılda Bürgergelde 210 Euro, Asgari Ücrete 52 Euro Zam

Almanya’da Yeni Yılda Bürgergelde 210 Euro, Asgari Ücrete 52 Euro Zam

Almanya’da Federal Hükümet, Asgari Ücreti yeni yılda 52 Euro artıracak. Vatandaşlık Parası’nda (“Bürgergeld”) ise zam miktarı 210 Euro olarak dikkat çekiyor.

Almanya’da yeni yılda asgari ücret ile vatandaşlık parası (“Bürgergeld”) tartışmaları daha da kızışacağa benziyor. Hükümet, hem Vatandaşlık parası hem de asgari ücrette zam oranı belli oldu. 1 Ocak itibariyle asgari saat ücreti yüzde 6 oranında zamlanacak. Yeni zam ile asgari saat ücreti 12 Euro’dan 12,41 Euro yükselecek. Yeni zam, iki çocuklu tek çalışanın olduğu bir ailenin aylık maaşına 52 Euro artış olarak yansıyacak.

asgari ücretli çalışan bin 580 Euro kazanacak

Buna göre yeni zamla birlikte ayda 160 saat asgari ücretle çalışan evli ve çocuklu bir kişi aylık bin 580 Euro kazanacak. Örnek olarak 2 çocuklu olan bu kişi çocuk paraları ile beraber 2 bin 80 Euro alacak.

çalışanla çalışmayan arasında 126 euro fark

Vatandaşlık Parası’nda ise 2024 yılı itibariyle zam oranı yüzde 12 olarak açıklandı. Buna göre 14 – 18 yaşları arasında yine iki çocuğu bulunan bir aile yeni zamla birlikte aylık bin 742 Euro yerine bin 954 Euro alacak. Çalışanla çalışmayan arasındaki kazanç farkı bu şekilde birbirine daha da yaklaşacak ve aradaki fark sadece 126 Euro olacak. Vatandaşlık Parası alanların ayrıca kira ve ısınma masrafları, İş Bulma Kurumu (Jobcenter) tarafından karşılanıyor.

“Bu zam kötü bir şakadan fazlası değil”

Koalisyon içinde asgari ücret için planlanan artışa karşı tepkiler var. Yeşiller Partisi Başkan Yardımcısı Andreas Audretsch, artışın çok düşük olduğunu belirtirken, “Bu zam kötü bir şakadan fazlası değil.” diye kaydetti. Zorlu işlerde düşük ücretlerle çalışan insanların, daha fazlasını hak ettiğini vurguladı.(bb)