ABD’de Gazze İçin Üzülen Hamile Kadına “Psikolojik Olarak Rahatsız” Raporu Verildi

ABD’de Gazze İçin Üzülen Hamile Kadına “Psikolojik Olarak Rahatsız” Raporu Verildi

ABD’de yaşayan Fas kökenli bir kadın, Gazze’de yaşananlara üzüldüğünü belirtince doktoru tarafından “çocuklarına bakamaz” raporu verildi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Maryland eyaletinde yaşayan ve ismini vermek istemeyen Fas kökenli bir kadın, iki hafta önce bir kliniğe yaptığı rutin hamilelik kontrolü ziyareti sonrası hiç beklemediği bir olay yaşadı.

“Yakın zaman önce bir bebeğimi kaybetmiştim”

Perspektif’in haberine göre, rutin kontrol için her zaman gittiği eyalet hastanesinin doktorunu ziyaret eden Fas kökenli hamile kadın,başından geçenleri şu sözlerle aktardı: ” Doktor bana hiç beklemediğim bir anda Gazze’de olup bitenlerle ilgili ne hissettiğimi sorarak konuyu açtı. Yakın zaman önce bir bebeğimi kaybetmiştim ve bu nedenle de Gazze’de yaşananlarla bilhassa empati kurabiliyordum. Her annenin hissedebileceği gibi özellikle de çocukların öldürüldüğü sahnelere şahit olmanın çok zor olduğunu ifade ettim ve ağladım. Üzücü bir andı, ağlıyordum ama sesimi yükseltmeden. Siyasi hiçbir şey söylemedim veya herhangi bir siyasi partinin adını zikretmedim. Ben sadece doktorun sorusu üzerine bir anne olarak Gazze’de olanlar hakkındaki hislerimden bahsettim.”

“hayatımızın şokunu yaşadık”

Sözlerine devam eden kadın, bu anlattıkları karşısında doktorun ne tepki verdiği sorulduğunda ise; “Hiçbir şey söylemedi, hiç yorum yapmadı. Sadece beni dinledi. Eve gittiğimde ise beklenmedik bir durum ile karşılaştım. Telefonumdaki uygulamadan sağlık dosyama baktığımda psikolojimin çocuk yetiştirmeme engel teşkil ettiğini ifade eden bir rapor ile karşılaştım. Rutin hamilelik kontrolü için gittiğim ve bana Gazze hakkındaki hissiyatımı soran doktorun düzenlemiş olduğu detaylı raporu görünce hayrete düştüm. Doktor, kadın sağlığı konusunda uzmandı ve kısa bir süre önce bir bebeğimi doğumdan hemen sonra kaybettiğimi ve bundan dolayı iyi olmadığım için bir psikiyatristten psikolojik destek aldığımı da biliyordu. Eşim ve ben hayatımızın şokunu yaşadık” dedi.

“akli dengemin yerinde olmadığı iddia ediliyordu”

Yaşadığı şoku hala atlatamayan kadın; “Raporda, iki çocuğumun güvenlikleri için ‘derhal’ velayetimden alınması gerektiği üzere bir tavsiye yer alıyordu. Çocuklarıma bakacak kadar sorumluluk sahibi olmadığım söyleniyordu. Ayrıca çocuklarımın Amerika’nın çocukları olduğunu ve anneleri olan benim yüzümden Amerikalı çocuklar için endişe duyulduğu belirtiliyordu. Raporda, çocuklarımın benden korunması için acil adımlar atılması gerektiği, çünkü akli dengemin yerinde olmadığı iddia ediliyordu” şeklinde konuştu.

Gazzeli çocuklarla ilgili sorular sordular

Bu durum karşısında kendisinin ne yaptığı sorulduğunda ise;”Eşimin aksi yöndeki tavsiyesine rağmen ben duramadım ve hemen kliniği aradım. Kliniğin şefi ile görüşmek istedim. Ona her şeyi anlattım. Yeniden bir psikiyatriste görünmem gerektiği ve bunun ardından psikiyatristin durumumla ilgili ayrıntılı bir rapor vereceği söylendi. Ben de kabul ettim. Klinikte psikolojik bir muayeneden geçtim ve psikolojik dengemin yerinde olduğunu teyit ettiler. Muayenede bana yine Gazze ve Gazzeli çocuklarla ilgili hissettiklerim hakkında çeşitli sorular sordular. Nelerle uğraştığımı ve zamanımı nasıl geçirdiğimi sordular. Her şey yolunda gitti. Daha önce de belirttiğim gibi bir bebeğimi kaybettim ve hâlâ kendimi çok iyi hissetmiyorum. Bu kayıptan dolayı da psikolojik destek almaya devam ediyorum. Tabii ki Gazze’deki durum da beni etkiledi” ifadelerini kullandı.

Raporu hazırlayan ırkçı doktoru şikayet edeceğim

Son olarak ise mağdur kadın, kendisinin ruhsal durumu ile alakalı ilk raporu hazırlayan kadın doktorla ilgili şöyle söyledi: “Benim ruhsal durumumla ilgili dosyayı hazırlayan doktorun başörtülü kadınların kliniğe gelmesine karşı olduğunu ve başörtülü kadınları muayene etmekten hoşlanmadığını bizzat klinikte görüştüğüm yetkililerden öğrendim. Bana onun son derece ırkçı olduğunu belirttiler. Ona karşı dava açabileceğimi veya bir daha onun beni muayene etmemesini talep edebileceğimi söylediler. Ben de kendisini bir daha görmek ve onun tarafından muayene edilmek istemediğimi bildirdim. Onu görmek istemiyorum çünkü bu beni kötü etkiliyor. Onunla bir daha muhatap olmak istemiyorum. Ama aynı zamanda polise de gideceğim ve onu ihbar edeceğim; çünkü onun bana yarın başka bir şey yapmayacağının garantisi yok.”