IGMG Genel Sekreteri Mete: “Almanya’da İslami Definde Engeller Kaldırılsın!”

IGMG Genel Sekreteri Mete: “Almanya’da İslami Definde Engeller Kaldırılsın!”

IGMG Genel Sekreteri Ali Mete ve UKBA Cenaze Yardımlaşma Derneği Başkanı Mustafa Uyanık, ortak yaptığı basın açıklamasında, Almanya’da İslami defin işlemlerindeki engellerle ilgili çağrıda bulunurken, daha adil ve uyumlu yasal düzenlemelerin getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Almanya’da Frankfurt Üniversitesi’ndeki İslam Bilim ve Toplum Akademisi’nin (aiwg) son raporu, Almanya’da Müslümanların İslami defin tercihlerinin arttığını gösteriyor. Konuyla ilgili Islam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Ali Mete ve UKBA Cenaze Yardımlaşma Derneği, Başkanı Mustafa Uyanık, basın açıklaması yaptı.

“engeller olmasaydı, sayılar daha da yüksek olurdu”

Genel Sekreter Mete, Müslümanların Almanya’da İslami defin noktasında tercihlerinin artmasının olumlu bir gelişme olduğunu belirtirken, “Fakat bu durum aynı zamanda İslami defin noktasındaki engellerin ortadan kaldırılması için bir eylem çağrısı içeriyor. İslami defin işlemlerinde söz konusu engeller olmasaydı, sayılar daha da yüksek olurdu.” diye kaydetti.

“ülke genelinde söz konusu uygulamalar çok tutarsız”

UKBA Cenaze Yardımlaşma Derneği Başkanı Mustafa Uyanık da, Almanya’da İslami defin tercihlerinin artmasının, geçen yıllarda yapılan bir dizi yasal değişiklikle doğrudan ilgili olduğunu ifade etti. Uyanık, “Ancak İslami defni mümkün kılan yasal değişiklikler eyalet düzeyinde olduğu için, ülke genelinde söz konusu uygulamalar çok tutarsız ve eyaletten eyalete büyük farklılıkar içeriyor.” diye ekledi. “Bazı eyaletlerin bu noktada öncülük ettiğini, diğerlerinin ise geride kaldığını ve İslami defin işlemini zorlaştırdığının altını çizdi.

[post-refarans id=”38764″ taraf=”sol”]

bürokratik engeller ile cenaze işlemleri gecikiyor

Iwg raporuna göre hala birçok noktada eksiklik söz konusu. Örneğin, Saksonya ve Saksonya-Anhalt’ta tabut zorunluluğu hala geçerli. Diğer eyaletlerde ise yasal ve bürokratik engeller ile cenaze işlemini geciktiriyor. Berlin Senatosu, ise buna karşın bir yeni defin yasası ise bekleme sürelerini kaldırdı.

bürokratik prosedürler nedeniyle yurtdışını tercih ediliyor

Uyanık, son olarak defin işleminin hangi ülkede gerçekleşeceğinin geride kalanlar için aynı zamanda maliyet ve bürokrasi ile de alakalı bir soru olduğunu belirtti. Bu noktada birçok Müslümanın, cenaze maliyetleri veya bürokratik prosedürler nedeniyle de yurtdışını tercih ettiğini vurguladı.

“mezar alanı olmadığı için yurt dışına nakil söz konusu olmamalı”

Ali Mete ise son olarak şu ifadeleri kullandı: “Almanya’da bir defin alanı bulmak genellikle zor, çünkü yeterli alan yok. Belediyeler bu noktada çözüm bulmalı. Bu alanda birçok yerde olumlu çabalar olduğunu görüyoruz ve takdir ediyoruz. Ancak, bu sürecin sık sık çok uzun sürdüğünü de gözlemliyoruz. Kendisini Almanya’ya ait hisseden kişilerin, mezar alanı olmadığı için yurt dışına götürülmesi söz konusu olmamalı.”(bb)