Almanya’da CDU “İslam Almanya’ya Aittir” Politikasından Vazgeçiyor

Almanya’da CDU “İslam Almanya’ya Aittir” Politikasından Vazgeçiyor

Almanya’da ana muhalefet partisi CDU, parti programını yeniden belirleyerek, “İslam Almanya’ya aittir” sözünü “Bizim değerlerimizi paylaşan Müslümanlar Almanya’ya aittir” ifadeleriyle değiştirmeye hazırlanıyor.

Almanya’da ana muhalefet partisi Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) “İslam Almanya’ya aittir” politikasından vazgeçiyor.

Aralarında Türk asıllı Milletvekili Serap Güler’in de bulunduğu CDU Program ve Politika Komisyonu Başkanlığı tarafından hazırlanan yeni parti programa göre, İslam ve Müslümanlarla ilgili sınırlar yeniden çekiliyor.

 “Bizim değerlerimizi paylaşan Müslümanlar Almanya’ya aittir”

Table Media’de yer alan habere göre “Öncü kültür” atfının da yer aldığı yeni programda Hristiyan demokratlar  İslam ve Müslümanlarla aralarına mesafe koymak istiyor. “İslam Almanya’ya aittir” şeklindeki daha önceki söylem, “Bizim değerlerimizi paylaşan Müslümanlar Almanya’ya aittir.” “Şeriat Almanya’ya ait değildir.” şeklinde genel bir şüphe üzerine inşa ediliyor.

Merkel döneminden kopuş

Table Media Genel Yayın Yönetmeni Michael Bröcker, CDU program taslağında yer alan İslam ve Müslümanlarla ilgili yeni formülasyonun, Angela Merkel döneminin İslam politikasından bir kopuş olarak anlaşılabileceğini ifade etti.

Başbakanlığı döneminde Angela Merkel, Şansölye olarak 2015 yılında “İslam bize aittir, çünkü burada milyonlarca Müslüman yaşamaktadır.” ifadelerini kullanırken, 2018 yılında da “Bu Müslümanlar Almanya’ya aittir. Aynı şekilde Müslümanların dinleri olan İslam da Almanya’ya aittir.” şeklinde konuşmuştu.

Program CDU Başkanlık Divanında Görüşülecek

CDU temel programında yer alması beklenen Müslümanlara ilişkin ifadeler, Hristiyan demokratların Müslümanların Almanya’ya ait olduklarına inanmadığını ve Müslümanlara genel bir şüphe ile yaklaştığını ortaya koyarken, program önce CDU Başkanlık Divanı’na da sonra da Yönetim Kurulu’na sunulacak.