AB, 2023’ü Yüksek Enflasyon, Artan Faizler Ve Ekonomik Yavaşlama İle Geçirdi

AB, 2023’ü Yüksek Enflasyon, Artan Faizler Ve Ekonomik Yavaşlama İle Geçirdi

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, 2023 yılında yüksek enflasyon ve faiz oranları gibi ciddi sınamalar ile karşı karşıya kaldı.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, 2023 yılında yüksek enflasyon ve faiz oranları, enerji krizinin neden olduğu pahalı doğal gaz ve elektrik fiyatları ile birlikte ekonomik yavaşlama gibi ciddi sınamalar ile karşı karşıya kaldı. Yılın ilk ayında AB’de enflasyon yüzde 10’u bulurken Avro Bölgesi’nde de yüzde 8,6 seviyesini gördü.

En yüksek seviyeye ulaştı

Özellikle ECB’nin arka arkaya ve hızlı biçimde faiz artışlarının ardından faiz oranları Euro tarihindeki en yüksek seviyelere ulaştı. AB Bölgesinde enflasyon oranı bu durum karşısında yıl boyunca kademeli biçimde düşüş göstermesine rağmen, alınan tedbirler Avrupa’da ekonomik durgunluğa ve talepte sert düşüşe neden oldu.

ekonomik büyüme yüzde 0,8

AB Komisyonu, AB Bölgesinde bu yılki ekonomik büyüme beklentisini iç talepteki daralma nedeniyle yüzde 0,8’e indirdi. Aşağı yönlü revizyon; ekonomik aktivitedeki yavaşlama ve tüketimde düşüş başta olmak üzere çoğu mal ve hizmetlerde görülen ve artmaya devam eden yüksek tüketici fiyatlarının beklenenden daha ağır bir etki ortaya çıkarması nedeniyle yapıldı.

Enerji fiyatları yüksek seyretti

Bu yıla Rusya-Ukrayna Savaşı ve enerji krizi ile birlikte artan doğal gaz ve elektrik fiyatlarına karşı çok sayıda tedbir ve destek programı uygulamaya koyarak giren AB ülkelerinde halka yansıyan enerji fiyatları çok yüksek seviyelerde seyretti. 2023’ün ilk yarısında konutlarda tüketilen elektrik ve doğal gaz fiyatları zirve yaptı.

Yılın ilk yarısında elektrik fiyatları 2022’nin aynı dönemine kıyasla 22 AB ülkesinde yükseldi. AB ülkelerinde 2022 yılının ilk yarısında 100 kilovatsaat elektrik için 25,30 Euro ödenirken, söz konusu rakam bu senenin aynı döneminde 28,90 Euro’ya ulaştı.

elektrik fiyatı hollanda’da yüzde 953 arttı

Avrupa’da elektrik fiyatlarında en fazla artış yüzde 953 ile Hollanda’da görüldü. Onu yüzde 88 ile Litvanya, yüzde 77 ile Romanya ve yüzde 74 ile Letonya izledi. Artış oranı Slovenya’da yüzde 38, İsveç ve Belçika’da yüzde 27, Almanya’da yüzde 26, İtalya’da yüzde 21 oldu.

Bu yılın ilk yarısında AB ülkelerinde konutlarda kullanılan her 100 kilovatsaat doğal gaza ödenen ortalama fiyat ise 11,90 Euro olarak tespit edildi. Söz konusu fiyat geçen yılın aynı döneminde 8,60 Euro şeklindeydi.

Böylece, doğal gaz fiyatları da tarihi rekor seviyelere çıktı. Gaz fiyatlarının en fazla arttığı ülkeler yüzde 139 ile Letonya, yüzde 134 ile Romanya, yüzde 103 ile Avusturya, yüzde 99 ile Hollanda ve yüzde 73 ile İrlanda olarak belirlendi.(AA,C)