Almanya’da Sürücüler Dikkat: Ocak Ayında Hangi Ehliyetler Geçersiz Sayılacak?

Almanya’da Sürücüler Dikkat: Ocak Ayında Hangi Ehliyetler Geçersiz Sayılacak?

Almanya’da eski ehliyet sahipleri için ocak ayında zorunlu olan değişim süresi yaklaşıyor. Değiştirmeyenleri para cezası bekliyor.

Almanya’da ehliyet değiştirme zorunluluğu kapsamında ocak ayında yine önemli bir süre son buluyor. Eski ehliyet sahibi olanların bir an önce ehliyetlerini güvenlik standartı yüksek olan yeni ehliyetlerle değiştirmek zorunda.

1965-1970 arasında doğanlar değiştirmek zorunda

Buna göre 19 Ocak 2024 tarihine kadar 1965’ten 1970 yılları arasında doğanlar, mevcut ehliyetlerini yenilemek zorunda. 19 Ocak 2024’ten sonra hala eski otomobil veya motosiklet ehliyeti ile araç kullananları 10 Euro’luk para cezası bekliyor.

kuzey ren-vestfalya’da istisna

Ancak Kuzey Ren-Vestfalya’da bir istisnai kural bulunmakta. Burada sistemlere yapılan bir siber saldırı nedeniyle birçok şehirde ve ilçede yenileme süresi 2024 yazına kadar uzatıldı.

Almanya’da ehliyet yenileme zorunluluğu

Almanya’da 1998 yılının sonuna kadar verilen “katlanabilir” ehliyetler ile 1 Ocak 1999 ile 18 Ocak 2013 tarihleri arasında verilen kart şeklindeki ehliyetler, AB standartlarındaki yeni ehliyetler kartlarıyla değiştirilecek. Bu değişim Almanya’da yaklaşık 43 milyon ehliyeti kapsıyor. Bu nedenle yenileme süreci 2033 yılında kadar kademeli olarak devam edecek.(bb)